!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Byte av relingslist

Hej.

Tänkte byta relingslist till nästa säsong och passa på att täta mot vattenläckage mellan skrov och däck. Någon med erfarenhet kring detta, dels tätning men även montering av listen.
Skarvas/fästes väl i aktern men hur? Jag har ju den senare varianten nr 3 eller 4 av list som klubben säljer.

2017-09-19 17:37

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

På hvilke båd

2017-09-21 06:25

Helle Rasmussen
Medlem
27 Seafarer II
32 Oceanfarer
24 Family

Vilket nr har midin på relingslisten av gummi ?

2017-09-21 08:32

Magnus Rygaard
Medlem och adjungerad styrelseledamot
Saknar båt i Coronetregistret

Det är på min 32OF

2017-09-21 10:50

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hvis du køber finder liste i gemmen klubben sår er DET IKKE til at sætte sammen den låseliste passer ikke i og er får hård og ødelægger den sorte liste vi er flere der har prøvet dette

2017-09-23 12:26

Helle Rasmussen
Medlem
27 Seafarer II
32 Oceanfarer
24 Family

Ett tips om det är avbärarlisten som avses. Verkar enklare än att byta gummilisten!

https://www.hamnen.se/artiklar/batfixarskolan-fa-stil-pa-avbararlisten.html

2017-09-24 09:18

Jan Cappelen-Smith
Medlem
21 Sunrunner

Tack, om klubbens lister inte går att använda så är det väl något klubben borde få reda på (läser väl här om?inte annat)

2017-09-24 11:36

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Det är första gången jag hör om att det är problem med listerna som klubben säljer.
De har sålts i över 20 år !
Det måste vara handhavandefel , att man inte gör på rätt sätt.
Vi kanske behöver ta fram en manual som medföljer listen , eller ett youtubeklipp som visar de olika momenten

2017-09-24 17:36

Bengt Wåhlin
Medlem och adjungerad styrelseledamot
Saknar båt i Coronetregistret

Der har været skrevet til cluben om dette og i snak på molen om det før

2017-09-24 21:55

Helle Rasmussen
Medlem
27 Seafarer II
32 Oceanfarer
24 Family

Jag blir både besviken och förvånad när medlemmar skriver i offentliga sammanhang om saker man inte är nöjd med i klubben. Det är precis som om man tror att klubben drivs kommersiellt med ett vinstintresse av styrelsen. I själva verket är det ju alla medlemmar tillsammans som äger och driver klubben. Vi i styrelsen är bara de som sköter det praktiska klubbarbetet. Vi gör det helt ideellt, utan arvoden och på vår fritid.

När det gäller relingslister är det precis som Bengt skriver att klubben för drygt 20 år sedan tog fram sprutverktyg för tillverkning av de fyra relingslisttyperna. Klubben har sålt tusentals meter genom åren. Det har visat sig att Coronetfabriken använt olika lister till samma modell, vilket gör att det inte finns ett enkelt svar på vilken list som passar vilken modell.

Tillverkningen görs av ett företag som gör relingslister till många av de stora båttillverkarna. Listerna görs inte i gummi av den enkla anledningen att de inte ska svärta eller skapa fula ränder då gummit reagerar med aluminiumprofilen den monteras i. Vi följde den vedertagna normen på listmaterial med en hårdhet på 80 shore. Listen går självfallet att göra mjukare, men blir den för mjuk kommer den förvisso bli enklare att montera, men lättare kränga ur aluminiumprofilen. Listen sitter hårt på plats även om båten ligger och kränger vid bryggan. Av den anledningen är det ett svårt arbete att montera listerna, framförallt nr 3 och 4 som har en killist som spänner ut listen. Jag anser att det är ett jobb för proffs att utföra monteringen av dessa, ett varvsjobb. Den vedertagna metoden är att lägga listen i ett oljefat med vatten som hålls runt kokpunkten med exempelvis en byggfläkt. Listen matas sedan ut och bankas på plats med en rejäl gummiklubba. Finns såklart andra metoder som också fungerar, dock är detta med värme en grundförutsättning.. De duger inte med en värmepistol. Lätt att tro att byta en gummilist inte kan vara så svårt. Ska jag byta vindruta med tillhörande list på min bil, lämnar jag den till ett företag som är proffs. Inget jobb jag ger mig på själv…

För drygt fyra år sedan minskades hårdheten till 70 shore. Detta efter önskemål från medlemmar för att göra den enklare att montera. Denna ändring gjordes för samtliga listtyper. Vi kan, om ni medlemmar vill, minska hårdheten ännu mer, kanske 60 shore för att göra den enklare att montera, men som sagt, den kommer då sitta på plats sämre. Vi håller också på att utforska om vi kan få fram en mindre killist som enklare går att montera i efterhand i en redan monterad gummilist.

Avslutningsvis vill jag bara påpeka att klubbens webbshop är en service för medlemmar att köpa artiklar man vill ha. Ingen tvingar någon att köpa produkter man inte vill ha eller av någon anledning inte är nöjd med. Vi gör vårt bästa för att ta fram artiklar som håller hög kvalité till rimlig kostnad.

2017-09-25 13:39

Fredrik Stenhög (Ordf)
Medlem och ordinarie styrelseledamot
30 Oceanfarer
Okänt

Tack för info, jag misstänkte att det nog inte var något fel på listerna. Pratade med mitt varv idag och dom tar gärna på sig jobbet med att byta relingslist i vår, dels har dom ju stor erfarenhet men även utrustning samt att dom är flera. Coronetklubbens lister var dessutom kända hos gubbarna :-)

2017-09-25 17:36

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej
Jeg har forsøgt i denne forsommer at montere en ny relings / fenderliste på min 32 OF. Den kom på, men desværre uden den flotte låseliste.
To professionelle byggere har forsøgt at få låselisten i, men den kom ikke i uanset om den blev sat i før eller efter montage af fenderlisten.
Begge to har tidligere i denne forsommer sat nye i henholdsvis i en 21DC og en 24midi hvor det dog ikke var et nemt job, men den kom dog i. De kender derved til proceduren og materialet.
På vedhæftede foto ses fenderlisten med låsekilen til en 24midi og min 32OF. Det ses tydeligt at låsekilen ikke passer ned i hulkilen i fenderlisten til min men hvor den passer perfekt til den anden liste.
Udover denne konstruktionsfejl er den store liste også meget hårdere end den kun lidt mindre fenderliste til en 24midi. Efter meget opvarmning blev den dog blød, men kold som varm var den meget mere hård trods den lille størrelses forskel. Uanset hvor blød den blev, vil låselisten aldrig sidde i da udskæringen af fenderlisten til en 32OF er helt anderledes.
Fredrik har været hjælpsom og lovet at kontakte fabrikken så jeg selvfølgelig får en liste i som de andre både.
Jeg afventer svar angående dette.
Venlig hilsen
Troels

2017-10-11 17:10

Troels James Bentzen
Medlem
38 Mediterranean

Sent svar men får väl komplettera tråden med att klubbens relingslist monterades med monteringstips från klubben av Dyviks marina våren 2018 och det blev kanon, visar bild på skarven i aktern.

2020-04-25 21:18

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret



(Ange de fyra siffrorna ovan)

OBS! Bryggsnacket är ej avsett för köp- och säljannonser. För denna typ av inlägg hänvisar vi till Köp & Sälj. Inlägg som inte hör hemma på bryggsnacket kommer att tas bort utan notis.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies