!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

förebygga rutten balsa

Hej

Jag har en 32OF som är i bra skick.
Här på forumet läser man en del skräckberättelser om hur det läcker in vatten från däck in i balsaträet under däck. Detta föranleder en massa jobb med att skrapa bort rutten balsa underifrån etc...

Min båt har inga problem med vatten i balsat (såvitt jag kan bedömma ivf) När jag borrade i däck för däckstömmning av septitanken så såg det i princip nytt ut i hålet.

MEN eftersom båten är gammal så kommer däcket naturligtvis förr eller senare att böra läcka in vatten och därmed orsaka problem.

Frågan hur jag förebygger detta i möjligaste mån.

En sak som oroar mig lite är att pulpiten är lite lös, den vickar lite. Tänk om det börjar läcka in vatten i fästet där den sitter (hu!)

Enligt tips i ngn äldre coronet news tänkte jag skruva bort pulpiten i sommar, ta bort så mycket av balsalaminatet som det går att komma åt från hålet, fylla med epoxy och borra nya hål för fästet. Är det en bra ide? eller finns det något bättre sätt ?

Vad finns det annars för svaga punkter när det gäller att hålla balsalaminatet torrt ? Och hur inspekterar och åtgärdar man isf dem ?







2018-02-01 12:44

Gösta Forsum
Medlem
32 Oceanfarer

Fukten kommer in genom hål eller sprickor i däcket, om plasten är hel kommer inget vatten in. Så det viktigaste är att inte fästa skruvar mm i de delar där det finns balsa. Att sätta genomföringar är ok om du måste, men du måste täta noga. Kan också vara bra att pensla med epoxi i snittet.

På min båt hade jag rutten balsa i på fördäcket och akterdäcket. På fördäcket var det ankarboxen som var boven, där fanns ingen som helst tätning. På akterdäcket hade tidigare ägare monterat dävertar med genomgående bultar. Även där var tätningen bristfällig, men framförallt så sviktade däcket till följd av belastningen från dävertarna vilket gjorde att vatten kunde leta sig in. Följden blev att hela akterdäcket var vattenfyllt och uppruttnat, det var dävertarnas bultar som mer eller mindre höll ihop det.

Min erfarenhet är att fukt och rutten balsa är ganska lokal kring hål och inte sprider sig över hela däcket. På fördäcket ser lutningen föröver till att vattnet inte rinner bakåt. På akterdäcket är balsan isolerad mellan pollarna, i hörnen sitter istället förstärkning av plywood.

Observera också att överallt där det sitter pulpit, mantågsfötter och pollare så finns plywoodförstärkningar. Du behöver därför inte vara alltför orolig för att det läcker in stora mängder vatten just vid pulpitfötterna, men är de lösa så ska det så klart åtgärdas om inte annat så för att det inte ska uppstå knäckskador i plasten och även plywood kan ruttna efter ett tag.

Ska du ge dig på pulpitfötterna (inte mantågsstöttorna) så kan det vara bra att veta att rören stabiliseras invändigt med långa järnstänger vilka är monterade i däcket underifrån. Du kan räkna med att järnet och fötterna har rostat ihop till en klump, däremot kan du dra ut rören ovanifrån men då kommer järnstängerna sticka upp. För att få loss pulpitfötterna så måste du jobba underifrån och för att kunna göra det måste du ta loss de två skotten i fören. Jag har en del bilder från mitt jobb och svarar gärna på frågor.

2018-02-13 09:08

Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Bild på pulpitens fäste underifrån. Den gängade stången går upp i pulpitröret. Eftersom stången rostat ihop med pulpitfoten så fick jag kapa bort fästet med vinkelslip (ha brandsläckare till hands!) och satte sen nya rostfria pulpitfötter vilka monterades med genomgående bultar (de nuvarande är bara skruvade uppifrån). Kan vara svårt att få tag på pulpitfötter med fyrkantsbotten, jag köpte mina på Erlandson trade.

2018-02-13 09:12

Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Pulpitfästet ovanifrån.

2018-02-13 09:16

Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Tack för utförligt svar!
Låter stabilt med plywood.

Minns du om den gängade stången i pulpitfästet under däck (det som är på bild 21048 ovan) var ihålig ?

På min båt verkar tidigare ägare ha gjort någon form av reparation här för det sitter en smalare (kanske 10 mm) gängad stång (som ser fräsh ut) inuti den gamla gängade stången.

Jag prövade att dra åt muttern på den nya stången och då sitter pulpiten stadigare.
Så förhoppningsvis kan jag bara skruva av den muttern och lyfta bort hela pulpiten.

Frågan är hur den nya gängade stången är fäst uppe i själva pulpiten.




2018-02-13 15:39

Gösta Forsum
Medlem
32 Oceanfarer

Några bra tips!

https://www.soundingsonline.com/features/installing-hardware-on-cored-decks

2018-02-13 19:30

Jan Cappelen-Smith
Medlem
21 Sunrunner

Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies