!

Coronet Yacht Club

Log in

Log in

Forgot your password?

Remain logged in

Coronet forum

« Back

Vattenleckage efter vinterförvar DC 21

köpte min DC 21 från 78 förra hösten och båten låg i vattnet en månad eller så. Då läckte båten inte in vatten, den hade förvarats utomhus hela sommaren och varit i vattnet några gånger. Nu är båten sjösatt igen efter vinterförvar i varmhall. Men nu har det läckt in ca 10L vatten i båten på ca 5 timmar. Vattnet sipprar in via akterspegeln där skölden sitter. Det ser inte mögligt ut och finns inga synliga skador. Nu ber jag till båtgudarna att detta är ett vanligt problem och att det sväller ihop. Har någon haft motsvarande problem och tar gärna emot förslag på lösningar för problemet.

Drev och motor är bytt 2003 om det spelar någon roll i bedömningen.

2020-05-19 19:33

Patrik Segersven
Medlem
21 Daycruiser

Här är en bild över situationen för att underlätta bedömningen.

2020-05-19 20:45

Patrik Segersven
Medlem
21 Daycruiser

Hej Patrik,
Jag tror dessvärre att ”båtgudarna” får svårt att avhjälpa problemet med handpåläggning. Givet bilden verkar bultarna till skölden gjort sitt och att vattnet tar sig in den vägen. Vet inte vad Du har för drev men på 280-sköldarna med lösa bultar vet jag att de har en tendens att korrodera så att de får en ”midja” där vatten kan tränga in. Att hoppas på att en sandwich konstruktion med glasfiber och trä/plyfa skall svälla ihop är nog att hoppas på fel sak. Tror den långsiktigt hållbara lösningen är att lossa skölden, kolla status på akterspegeln och åtgärda ev. röta och därefter återmontera densamma med nya bultar och tätning på utsidan. Måste dock säga att mängden vatten båten tar in (2 lit/tim) låter mycket. Har Du kollat slangen till kylvattenintaget!?

Mvh/Magnus

2020-05-19 22:02

Magnus Rubertson
Medlem
21 Daycruiser

Tack Magnus för svar.
Det framgår lite dåligt från bilden men vattnet rinner egentligen inte från bultarna utan i mittpartiet. Men det kanske kvittar i sammanhanget?

Jag har ett Volvo SX drev. Kommer se på slangen till kylvattenintaget imorgon.

2020-05-19 23:10

Patrik Segersven
Medlem
21 Daycruiser

Ta upp båten och lägg en bred sträng med Sikaflex i ”vinkeln” mellan akterspegel och sköld. Gör rent med Aceton innan.
Detta håller tätt i flera år så din båtsommar är räddad och du kan fixa permanent till nästa vinter.

2020-05-20 00:26

Willy Ociansson
Medlem
22 Sport

Av erfarenhet brukar det läckaget sluta efter en vecka eller två. Det är heller inte så bra, men har fungerat bra och akterspegeln är snustorr varje år innan sjösättning ändå.

2020-05-20 11:39

Adrian Falk
Medlem
24 De Luxe/24 Cabin

Tack för bra inspel. Den slutade läcka i natt och kommer köra på Willys råd för säkerhetsskull. Så får man göra en mera omfattande manöver nästa säsong.

2020-05-20 12:21

Patrik Segersven
Medlem
21 Daycruiser(Enter the four digits above)

Please note that the Coronet forum is not intended for buy/sell ads. Please refer to the Buy & Sell marketplace section. Posts that do not belong in the forum will be removed without notice.

Desktop layout

© Copyright 2020 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Disclaimer | About Coronet Yacht Club | About cookies