!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Singel eller dubbel?

Hej Coronet-vänner :)
Efter ganska precis ett års väntande har vi då fått hem motorerna till vår Chonita (30 OF). De har varit hos förra ägaren på renovering/ombyggnation; Två strokade Chrysler V8-or med massa fina delar på...ca 400 hp styck! MEN jag och min fru är ju mera glidartyper som hellre åker långt och lugnt än kort och fort.
Har diskuterat detta tidigare med en eller två motorer i en 30 OF, och förstått att en fördel är att dubbla stabiliserar upp båten bättre jämfört med singelmontage.
Dock är jag fortfarande inne på EN stark diesel i stället för de två V8-orna (har sneglat på en D6:a med DPH-drev).
Skulle detta i kombination med ett automatiskt interceptor-system (typ Zipwake) kunna vara en gångbar lösning tror ni?
Några bra/dåliga erfarenheter av interceptorer bland klubbens medlemmar?

2020-08-06 10:02

Kristian Sjölin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Jag har ej någon OF, men, beträffande singel/dubbelmontage har jag synpunkter vilket får värderas av den som skall investera. Två motorer innebär viss -ej nödvändigt större säkerhet- högre servicekostnader, högre bränslekostnader. dubbla motorer ger bättre manöverbarhet vid låg fart, men bogpropeller kan i viss mån kompensera. Bensinare går oekonomiskt i låga farter, dieslar klarar det bättre. Beträffande säkerhet: en motor är lättare att hålla i gott skick och det är service/skötsel som avgör säkerheten. Bensin något mera brandrisk. Prioriterar man långa färder är diesel och singelmotor klart bättre. Kom ihåg att då Corornet byggdes fanns inga starka dieslar med låg vikt, det var skälet att många motoriserades med två motorer -då. Är ni glidartyper skulle jag satsa på en diesel. Du får säkert många och varierande svar, vaska synpunkter och välj!

2020-08-06 11:01

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender

Tack Jan för sunda synpunkter!
Min gissning är att vi dock ej bör gå mycket under 300 "dieselhästar" vid singelmontage för att få en trevlig gång på båten?!
Och jag tar gärna emot alla synpunkter på "interceptorer" eftersom jag tycker det verkar mycket intressant för oss oavsett motorisering.

2020-08-06 11:13

Kristian Sjölin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Kör singel 315hk yanmar diesel i min 32OF. Funkar mycket bra men visst har dubbelmontage sina fördelar, jag har det i min 24 Midi. Stabilitet o manövrering är överlägset med dubbelmontage. Beror på hur man vill använda sin båt...

2020-08-06 20:04

Kent Pålsson
Medlem och ordinarie styrelseledamot
24 Midi
21 Playmate



(Ange de fyra siffrorna ovan)

OBS! Bryggsnacket är ej avsett för köp- och säljannonser. För denna typ av inlägg hänvisar vi till Köp & Sälj. Inlägg som inte hör hemma på bryggsnacket kommer att tas bort utan notis.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies