!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Överhettad motor.

Har en Aqd40 som överhettas efter ca 20-25 min på tomgång. Stängde av motorn när signal började tjuta. Såg då att det läckte från locket i expansionskärlet. Har nu upptäckt att det är vatten i expansionskärlet istället för glykol.

Sjövattenpumpen/Impellerhuset är ljummet när jag känner på det. Alltså inte lika kallt som vattentemperaturen i havet. Men inte varmt.

Sedan en annan sak som jag såg när när jag startade motorn dagen efter överhettningen. Vad jag kan se så läcker det från styrhjälmen på drevet (se bild). Funderade på om det kan vara avgaser men då borde det väl inte komma ut där.

Tacksam för hjälp!

2020-08-11 17:51

Peter Boy
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Är impellerpumpen ljummen har du ingen cirkulation.
Antagligen är impellern dålig.
Att det läcker från trycklocket vid överhettad motor får man nog se som normalt.
Kolla att sjövattenfiltret är rent.

2020-08-11 20:41

Sebastian Thorelli
Medlem
350 Daycruiser

Tack för svar! Saken är att impellern precis är bytt så det borde inte vara problemet. Sjövattenpumpen är också kollad. Blir inte klok på detta!

2020-08-11 21:02

Peter Boy
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Kan det var skräp/växt i avgassystemet som hindrar flödet? Om du har läckage mellan sjövattensystem/kylsystem (=sjövatten i kretsen för färskvatten) kan kylningen bli dålig pga felaktiga flöden. Kan också bero på igensatta och/eller korroderade kylkanaler i värmeväxlare. Är tilloppet till sjövattenpumpen felfritt?

2020-08-12 09:59

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender

Tack för svar, tankar och idéer. Uppskattas verkligen.
Osäker på om tilloppet till sjövattenpumpen är tillsatt eller inte. Båten ligger i sjön så hur kan man kolla detta? Misstänker att jag behöver plocka bort värmeväxlaren för att se om det finna något läckage där?

2020-08-12 17:11

Peter Boy
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Du kan lossa inloppet till sjövattenpumpen, koppla en slang till inloppet och blås, du bör kunna få igenom luft. Har du filter på inloppet kan du kolla det. Beträffande värmeväxlaren nämnde du att det ej fanns glykol, det tyder på att ett läckage finns mellan sjö/och färskvattensystem. Det är lite knepigt att avgöra, om du kan isolera tillopp och utlopp för både färskvatten och sjövatten till värmeväxlare kan man sätta tryckluft på ena kretsen, kommer det luft i det andra finns en läcka mellan dem. Kan var lite knepigt, i värsta fall får man demontera växlaren...

2020-08-12 17:45

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender



(Ange de fyra siffrorna ovan)

OBS! Bryggsnacket är ej avsett för köp- och säljannonser. För denna typ av inlägg hänvisar vi till Köp & Sälj. Inlägg som inte hör hemma på bryggsnacket kommer att tas bort utan notis.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies