!

Coronet Yacht Club

Log in

Log in

Forgot your password?

Remain logged in

Coronet forum

« Back

størelse på ror

Hej Som ejer af en 31Aft med 1 motor vil jeg høre om der er nogle som har lavet om på rorets størrelse for bedre at kunne manøvrere ved bak, jeg har det problem at båden trækker voldsomt til BB.når jeg bakker. Vil det hjælpe med et større rorblad og kan fundamentet holde til dette . Har set at nogle har forlænget deres rorblad med ca.10 cm bagud

Venlig hilsen Jørgen Vendelbo

2021-11-21 18:27

Jørgen Vendelbo-Larsen
Medlem
31 Aft Cabin

Hej,
Det låter som att du har en "högerskruvad" propeller dvs den roterar högervarv när du kör framåt. Jag har sett på vissa båtar att man sätter en dysa, alltså ett stort metallrör kring propellern , men jag vet inte om det minskar propellerkrafterna. Jag kan tänka mig att det ger ett större motstånd i vattnet.

Jag har en hyfsat stor propeller på min DC21 med drev, eftersom min är "vänsterskruvad" så drar min båt våldsamt mot styrbord när jag backar. Med drev är detta inget större problem, snarare en fördel när man lägger till.
MVH, Johan

2021-11-22 22:39

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser

Hej igen
her er foto jeg har set på en Aft. med 2 motorer
virker ikke som den pæneste løsning på problemet
men det kan jo være at det virker

mvh Jørgen

2021-11-27 11:10

Jørgen Vendelbo-Larsen
Medlem
31 Aft Cabin

Skillnaden är ju en eller två propellrar, med två jämnar man ut rotationseffekten, jämför med duoprop. Kvar blir lågfartsstyrning, då större bladyta är bra. Att sätta på "dysor" passar lågfartsbåtar och inte planande.
Mvh Jan K

2021-11-28 10:19

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender

Hej,
Om du hittar ett sätt att lösa detta får du gärna säga till. Jag har också en 31 aft cabin med 1 motor. Min drar kraftigt åt styrbord när jag backar, oavsett hur jag ställer rodret. Innebär visserligen klar fördel när jag lägger till långsides, vilket jag alltid gör med styrbord sida. Lite back så svänger den in till bryggan med aktern. Problemet kommer när jag ska backa och det inte går att använda bogpropellern, när man ligger mellan båtar till exempel.
Mvh Christoffer

2021-11-29 23:32

Christoffer Berggren
Medlem
31 Aft Cabin

Det är fysiken som styr det där problemet. Båten drar åt det håll propellern snurrar och eftersom propellerströmmen inte passerar rodret vid backning så blir det svårt att styra.
Lösning 1: Montera ett stort roder som på en segelbåt. Ingen bra klösning
Lösning 2: Montera en akterpropeller likt en bogpropeller fast på akterspegeln, då kan man trycka till då och då för att kompensera att båten drar åt sidan p.g.a. propellerrotationen. Kör man både bog- och akterpropellern kan man flytta sig i sidled alt. snurra runt på en femöring.

2021-11-30 10:39

Henrik Yberg
Medlem
24 Midi

Man kan också montera "jetthrusters". Såg det på en gammal Solö 25, elegant lösning!
Finns kanske fler fabrikat.

https://www.jetthruster.com/

2021-11-30 19:26

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser

Jag kollade på att installera akterpropeller i vintras. Men eftersom rodret är monterat centralt i och med 1 motor måste man förskjuta akterpropellern så den är placerad till höger eller vänster på akterspegeln. Då kommer den också lite högre upp eftersom motorn ska få plats på insidan. Det är inte mycket utrymme att spela på i min 31 aft cabin i varje fall. Risken är att propellern hamnar så nära ytan att effekten begränsas av att den suger luft.

Möjligen skulle de nya utanpåliggande varianterna vara ett alternativ.

https://sleipnerab.se/produkt/38352/sx50-sleipner-hekktruster-utenpaliggende-12v/

2021-11-30 22:10

Christoffer Berggren
Medlem
31 Aft Cabin

Bifogar länk till en film. Som jag skrev så har jag sett lösningen på en Solö 25.
Hade själv en sådan innan DC21. Håller med om svårigheten att manövrera när det är trångt när man har en propeller och roder. Frågan är om inte den händige skulle kunna tillverka en jet thruster med en kraftig pump mm?

https://www.hamnen.se/artiklar/jet-thruster-ett-alternativ-till-bogpropellern/

2021-12-01 12:10

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser(Enter the four digits above)

Please note that the Coronet forum is not intended for buy/sell ads. Please refer to the Buy & Sell marketplace section. Posts that do not belong in the forum will be removed without notice.

Desktop layout

© Copyright 2021 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Disclaimer | About Coronet Yacht Club | About cookies