!

Coronet Yacht Club

Log in

Log in

Forgot your password?

Remain logged in

Coronet forum

« Back

Popnita relingslist

Några popnitar har ärgat sönder, så relingslisten sitter löst på några ställen. Kan man nita fast dem från insidan, eller måste man kränga ur gummilisten? Och hur gör man det i så fall och får den tillbaka på plats igen efteråt? Läste en äldre tråd där det tipsades om att skruva fast listen, men har svårt att se hur det underlättar (om man inte saknar popnit-tång, förstås). Nån som fixat liknande problem?

2022-04-23 18:34

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Ett problem kan vara att materialet där popniten satt i är för svagt, dvs. plasten/glasfibern är försvagad av hålen där popnitarna suttit. När niten lossnar beror det på att niten dras ut och hålet blir större. Jag fick plasta om insidan där nitarna suttit och sedan valde jag att skruva. Min båt hade nog bytt list minst två gånger... Titta och känn från insidan.

2022-04-26 09:07

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender

Ser ut som om nitarna ärgat och gått av, men å andra sidan känner jag inte några nitar på insidan. Kanske har de halvorna helt enkelt ramlat ur och ner i sidofacken. Jag får väl försöka kränga ur gummilisten och i första hand testa med nya nitar. Nåt tips på hur man får ur gummit och sen tillbaka det?

2022-04-27 23:42

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Lite nyfiken....och lite funderingar.
Kör du på västkusten eller i sötvatten?
Hur ser konstruktionen ut, är nitarna genomgående eller sitter de i täta försänkningar?
Om det är genomgående hål borde man ha nitbrickor på insidan.
Var den nitad med aluminiumnitar eller rostfria? Öppna eller täta?
Man använder ofta monel-popnitar i riggar för att slippa galvanisk korrosion.
Viktigt att inte ha al-nit med stålsplint, då börjar ju korrosionen dag 1.
Om nitarna sitter i täta hål är det risk för att en hårdare, rostfri nit "spränger" glasfibern.
Undrar just hur snabbt förloppet är, min 21'a är från -66 och listen sitter fast ännu.
Man kanske bytte monteringsmetod från skruv till popnit på varvet?
Den är aldrig bytt vad jag vet (gummilisten är stenhård).

2022-04-28 21:55

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser

Jag och båten finns i Malmö. Den såldes ursprungligen till Norge och jag köpte den i Gottskär, så den har gått mycket på västkusten - kanske ända sen 69. Nitarna verkar var aluminium, och det är väl listen med? Hur som helst behöver jag sätta fast listen på de korta sektioner som släppt. De hetaste frågorna för mig är om gummilisten måste av, och hur man i så fall lättast får bort den och sen tillbaka den.

2022-04-28 23:17

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Ok, kul, Gottskär är mina hemmavatten.
Jag misstänker att din gummilist är stenhård också. Att byta till den som shopen har, är ju såklart ett alternativ, om än dyrt. Frågan är om man kan värma gummilisten lite vackert och trycka ihop och dra ut den med en slö hovtång (så att man inte klipper sönder listen).
Om det är genomgående hål i glasfibern för popniten så ska du absolut använda rostfria popnitbrickor på insidan för att fördela ut trycket. som minst ska du använda rostfria nitar, ev täta nitar. Inte al-nitar med stålsplint!
Bifogar bilden på shopens relingslist.

2022-04-30 09:46

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser

Tack för bra tips! Ska pröva.

2022-04-30 11:00

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Nu är det fixat. Gummilisten var lätt att kränga ur från aktern, där skarven satt med en liten glipa. Ytan var hård, men flärparna som ska in i aluminiumlisten ganska mjuka. De gamla popnitarna var förplastade på insidan, så jag borrade inte ända igenom. Det fick bli helt vanliga aluminiumnitar. Orkade inte nita om hela listen - det har varit för mycket fix med epoximålning denna vår. Fixade bara de trasiga nitarna och nån till som såg ut att kunna ge upp. Men listen sitter fast nu!

2022-05-22 14:26

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Gummilisten fick jag på plats genom att trycka i den i ovankant först och sen pressa i den med kortsidan på en färgomrörningspinne. Det gick ganska lätt.

2022-05-22 14:33

Mats Kihlberg
Medlem
21 Daycruiser

Kul att du fixade det!
Tack för att du delat med dig av dina erfarenheter/metoder!
MVH
Johan

2022-05-24 20:49

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser(Enter the four digits above)

Please note that the Coronet forum is not intended for buy/sell ads. Please refer to the Buy & Sell marketplace section. Posts that do not belong in the forum will be removed without notice.

Desktop layout

© Copyright 2022 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Disclaimer | About Coronet Yacht Club | About cookies