!

Coronet Yacht Club

Log in

Log in

Forgot your password?

Remain logged in

Coronet forum

« Back

Nödstopp!?

Hej, jag har funderat på att ordna ett nödstopp på min båt, en weekender med Mercruiser 28,/200 diesel. Att bara bryta med en kontakt är inga problem, men, om jag faller ur i hög fart kommer ett snabb-stopp att innebära en kraftig påfrestning på drev och drivlina. Det är ett VP 270 och när det slår upp är jag ej säker på att det håller. Finns någon anordning som tas gradvis tar ner varvtalet så att farten går ner lite mindre dramatiskt? I hamn med tomgångsvarvtal är det givetvis inga problem, det är bara att stänga av.

2022-05-07 12:11

Jan Kumlien
Medlem
24 Weekender

Vart menar du att den kraftiga påfrestningen skulle uppstå av att slå av maskin i farten? Propeller snurrar fritt åt det håll du åker om båten går snabbare än propeller/axel snurrar.
Ser inga problemed att göra detta, i många länder lagkrav på det som kallas dödmansgrepp som du har fäst i dig själv så att ingen annan behöver trycka på nödstopp.

Sen kan man ju fråga sig, om det nu skulle vara skadligt för drev eller maskin att bli nödstoppad i full kareta eller om du faller över bord och båten skenar...vad är värst.

2022-05-09 06:53

Johan Doe

Min förgasare hängde sig på kanske 3/4-gas en gång för många år sedan.
Jag var på väg mot en pir för att lägga till, fick avbryta och göra en tvär gir ut mot öppet vatten i ca 25 knop.
Att lägga i neutral var inte att tänka på, då hade nog motorn (V8) övervarvat rejält.
Jag vred av tändningen, motorn stannade med en rejäl knall (från förgasaren).
I övrigt hände inget. Fast det var ju ganska dramatiskt förstås!
Så man kan nog räkna med en knall om man inte sänker varvtalet innan man bryter tändningen. Det gäller att man har en godkänd luftburk/gnistsläckare på förgasaren annars kan det kanske bli risk för motorbrand.
Men allt annat är ju bättre än en skenande båt som kan göra mos av det mesta i sin väg.
För den nyfikne så berodde det hela på lite för dålig spänning på spjällets returfjäder i kombination med för mycket motorfärg som jag lagt på....

2022-05-10 17:21

Johan Arvidsson
Medlem
21 Daycruiser(Enter the four digits above)

Please note that the Coronet forum is not intended for buy/sell ads. Please refer to the Buy & Sell marketplace section. Posts that do not belong in the forum will be removed without notice.

Desktop layout

© Copyright 2022 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Disclaimer | About Coronet Yacht Club | About cookies