!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Vinterkonservera med drevsäck

Är det någon som har erfarenhet av de drevsäckar som finns i handeln ? Att köra runt en mindre mängd vätska och sedan inte
slaska med hinkar och annat för att inte skita ner i naturen skulle kännas bra. Men hur fungerar det i verkligheten, för det är ju inte gratis att köpa drevsäck.

2010-10-20 20:31

Bengt Wåhlin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Har precis provat och tycker det fungerat över förväntan. 20 liter glykolbländning tillräcklig för att få det att gå runt. Också enkelt att köra med rent sötvatten först och skölja ur motorn. Det enda jag inte fick till till 100% var de små flikar man har för att fånga upp vattnet som kommer ur drevets övre utlopp. Är man två och håller i lite med händerna fungerar även det bra. Förhållandevis enkelt att tömma också. Använde säcken även för utombordaren. Fungerar också även om en mer anpassad säck vore att föredra.

2010-10-20 20:43

Per Anders Hedkvist
Medlem
24 Flybridge

Hej,

Kan bara instämma, jag har också konserverat min båt med säcken. Har samma kommentar om flikarna.

Mvh/Rickard

2010-10-20 22:20

Rickard Lindbäck
Medlem
32 Oceanfarer

Samma här.

Remmarna som följde med var bara skräp och de tycker jag att man kunde fått av en något exklusivare modell än med plastspännen som direkt gick sönder.

Det gick åt ungefär 40 liter miljöglykol (Monopropylen/vatten lika delar).

Min båt står på en båtvagn så säckens utlopp hamnade nästan på marken. Jag köpte en pump på Jula för 100 kr som jag monterade på en borrmaskin och sög upp vätskan ur säcken. Funkade utmärkt.

Flikarna var inget problem på mina drev (280).

/T

http://www.youtube.com/watch?v=JG8BMa4sGTg

2010-10-20 23:36

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Jag har också 280 drev. Hur gjorde du får att få flikarna att så att säga stå upp och fånga upp vattnen? / PA

2010-10-29 19:57

Per Anders Hedkvist
Medlem
24 Flybridge

Drog fast dem med remmen som följde med. Det var inget som helst problem.

Det skvätter givetvis lite när motorn går, men det är försumbart.

Klicka på länken i mitt förra inlägg så fattar du hur säcken ska appliceras!

2010-10-29 20:26

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

OK så gjorde jag med. Gillade inte skvättandet bara. Tyckte det blev en hel del särskilt när man varvade motorn lite. Provade att fästa med Tesa förutom remmarna för att få flärparna att föra ner vattnet i säcken. Bäst är nog att vara två och hålla in dem eller som du acceptera skvättandet. /PA

2010-10-30 09:14

Per Anders Hedkvist
Medlem
24 Flybridge

Så länge man använder monopropylenglykol så tycker jag att det är ok. Vanlig glykol hade jag inte gillat att ha skvättandes på det viset då det ju är miljöfarligt/giftigt.

2010-10-30 09:57

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Har också konserverat med säck, helt suveränt! Eftersom jag läste era inlägg om spännena, så jag åkte förbi Biltema och köpte lite nya spännband. Funka super. Slipper lossa slangar, bara låta motorn komma upp arbets temperatur, å sen är det klart.

2011-12-15 17:34

Marie & Kjell Skoglund
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Fungerer helt ok . Har gjort samma som Maria och Kjell med at byta de originale remmar ut med remmar køpt i Biltema. Alla der anvender sæck skal låta motoren gå i tomgang till motortemperaturen er blivet så varm att termostaten er åben. Ellers er risken att konserveringsmedlet inte kommer runt i hela motorens kylvattensystem. Der er inget problem i att slå ett par ekstra presenningsringe i overkanten av sæcken så man kan tætne sæcken lite mere till i overkanten om man vil. Konserveringsmedlet i sæcken kan man anvende igen næste gång motoren och drevet skal renas/konserveres. Mvh.

2011-12-15 18:19

Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Vad gör ni mer för att konservera motorn inför vintern?

Jag har en god vän som lämnar in sin båt på vinterförvaring. I detta ingår bl.a. byte av samtliga tändstift. I en normal bil byter man tändstift efter ca 1000 timmar. Inte för att det är nödvändigt utan för att det ingår i serviceplanen.

I hans motor byter de tändstift efter 20 - 25 drifttimmar, vilket är 100% onödigt! Samma sak (nästan) med motoroljan. Den byts varje vinter, vilket också är ytterst tveksamt om det behövs.

2011-12-18 20:31

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Tomas

Jag håller med om det du säger om tändstift, samma sak gäller för fördelarlock och brytare men dom ska kontrolleras årligen. Oljan däremot råder jag att man byter minst en gång per säsong.
Själv varmkör jag maskinerna och kollar av glykol på både sjö och färskvatten sidan så det håller minst 35 minus. Oljan byts en gång per säsong, undersöker så det inte kommit in vatten i oljan till powertrim och trimplanen. Glöm inte att tömma varmvattenberedaren, vattentanken, toatanken och toaletten samt alla vattenrör eller slangar. Öppna alla kranar. Öppna dyviken.

Jag har gjort en lista i excel som jag prickar av och anger datum så man slipper missa något.

Om vi går tillbaka till frågan om drevsäcken så har jag använt den i ett par år och den funkade bra till 270 och 280 drev men den funkade inte bra till 290 DP. Aldeles för mycket hamnade på marken. Numera kör jag med ett halvfat (oljefat) som jag ställer under samt 70 rör i vinkel för avgaserna och en slang som sugrör från fatet. Detta funkar bäst tycker jag. Inget kommer utanför och jag kan samla upp all glykol när jag är klar.

2011-12-19 17:18

Mats Öhlin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Nu har jag motor och drev som är helt nya och jag utgårifrån att det inte kommit in vatten i drevet på den korta tid det legat i vattnet. Enda skälet att byta olja i drevet måste ju vara för att få koll på om det kommit in vatten. Det är ju i övrigt en ganska simpel växellåda och t.ex. bilar med vanlig växellåda byter man inte olja många gånger under bilens livslängd.

Varför byter du motorolja varje säsong?

2011-12-20 10:33

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej!

Angående byta olja varje säsong så finns det väldigt lite fakta men däremot väldigt mycket tyckande.

Men personligen byter jag varje år därför att oljan har blivit svart. Det känns dessutom riktigt bra när man häller på ren fräsch olja med nytt filter och det är förhållandevis billigt jämfört med övriga kostnader på båten. Om det sedan behövs eller inte är en helt annan sak. Men motorn lär ju inte må sämre av ny och fräsh olja varje år och på något sätt vill man vara helt säker.

Men om jag får tycka och tro...så en helt ny motor som bara har gått några timmar som fortfarande har fräsh och ljus olja...ja där är det väl väldigt tveksamt om man måste göra ett oljebyte.

Hur som helst intressant ämne...skulle jag rekomendera något så är det kort och gott...byt olja och filter varje år!

2011-12-20 13:45

Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Fast samma sak med filtret. I en ny bil byter man filter efter 2500 mil, dvs. med en snitthastighet på 50 km/h, efter 500 timmar. Filtret samlar enbart upp partiklar och slagg från motorn som flyter med i oljan. I mitt fall borde det räcka med ett nytt filter vart 25:te år...men fullt så sällan byter man nog inte. Att byta varje år måste vara väldigt onödigt!

Att bil- och båthandlarna rekommenderar att man byter olja och filter en gång/år beror nog snarare på att de vill ha omsättning i sina verkstäder än att det är något som verkligen behövs.

Räknar man på vilken tid en service verkligen tar, drar bort priset för de delar /vätskor som byts, så inser man snabbt ätt det är en mycket hög timpenning för ett mycket okvalificerat arbete.

2011-12-20 17:04

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Nu är väl belastningen på ett drev betydligt större än på en växellåda på en lätt rullande bil. Drevet skall överföra nästan all tillgänglig motoreffekt på högt varv via sin transmission til en propeller som sannerligen inte "rullar" lätt. Att jämföra med en bil som lunkar fram på löjligt låga varv och där transmissionen knappt är belastat alls..... Det ÄR en viss skillnad.

2011-12-20 21:45

Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Kanske. Jag är inte helt säker på att krafterna på en bils växellåda (givet samma motorstyrka och vrid) är så mycket mindre än de krafter som uppkommer i ett drev. I båda fallen är ju växellådorna dimensionerade för att ta upp de krafter som de ska.

2011-12-20 22:29

Tomas Melander
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej Peter. Du tager fel i din teori. En bil har både rullemodstand og vindmodstand der forøges kraftigt når hastigheden øges. Desuden glemmer du at der er en årsag til at en bil må forsynes med en fleretrins gearkasse (væxellåda) for at kunne overvinde den vind og rullemodstand der forøges kraftigt med øget hastighed. Som tommelfingerregel firedobles disse værdier for hver gang hastigheden fordobles. Desuden er der mere friktion der skal overvindes når bilens vægt på 4 dæk skal drives frem på en asfalt kørebane end der er når båtens skrov skal drives frem genom vattnet. Derfor behøver et båtdrev inte en fleretrinsgearkasse for at opnå max fart genom vattnet.

En propeller "ruller" mycket mere lætt når den i vandet skal drive en båd fremåt genom vatten end en bil der må have 5 gear for at kunne bevæge bilen upp i maxhastighed med 4 styks dæk med tilhørende friktion och rulle modstand på asfalten.
Desuten glemmer du att vatten giver et "slip" i forhold til den roterende propel. Dæk på en asfalt har intet "slip" men har 100% fast kontakt till asfalten. Mvh Finn.

2011-12-20 23:31

Finn L. Jensen

Man kan ju en enkel test och kolla bilens fart i 5de gear vid t.eks. 4000 varv. Når bilen sen står i tomgang sætter man bilen i 5 gear och ger gas till motorens varv er kommet upp på 4000 varv. Da ser man en klar skillnad på accelleration och den tid der går med att bringe bilen från stillstand och upp til de 4000 varv på motoren i forhold till båtmotoren der uten någon væxellåda ganske snabbt kommer upp på 4000 varv. Dervid ses det lett hvilken skillnad der er i belastningen på bilens væxellåda och belastningen på båtdrevet der utan væxellåda lett bringer båtens motor upp på 4000 varv. Mvh. Finn L. Jensen

2011-12-20 23:54

Finn L. Jensen

Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.

Desktop layout

© Copyright 2025 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies