!
Jag har provat att söka lite på gamla inlägg men finner inte något inlägg ang positiva och negativa skillnader mellan 24 och 26 skroven? (eller så söker jag dåligt:-))
Hur är respektive båt i stillaliggande, deplacementfart och planing och hur tar resp båt lite grövre sjö?
Vi bortser alltså från att det blir lite mer båt och plats i en 26 Family! Vilken är att föredra, 24 eller 26?
På förhand tack/Mvh Peter
2010-11-19 20:45
Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Ho ho,
Det bör ju helst vara ngn som ägt både en 24;a och en 26:a för att kunna på ett någorlunda objektivt sätt jmfra båtarnas egenskaper. Det är nog också så att en båtägare ofta har en förmåga att ha lite
(eller mycket) överseende med sin egen båts nackdelar.
Jag kan ju då inte jmfra med en F 26:a och är dessutom mycket förtjust i min 24:a.
Men jag gör ett försök. Vore kul att höra ngn med erfarenheter från båda typerna.
-Stillaliggande har båten en viss benägenhet att luta då fyra ombordvarande sitter i dinetten. Detta inträffar i praktiken aldrig då vi alltid sitter på akterdäck när vi är fler än två ombord. Två sitter man däremot mycket bra i dinetten.
Att ta sig från för till akterdäck kan utgöra ett riskabelt nummer för de 24;or som har främre kapelldelen (typ sprayhood) uppmonterad då grabbräckena inte är åtkomliga på rufftaket. Lanternorna fungerar till nöds som handtag.
-Deplacementsfart; Slingrig gång och max ca 6-7 knop. Utgör i mitt tycke inget problem. Slingergången går i viss mån att lära sig vänta in så att säga-fungerar sämre vid vindbyar. Men är man van att köra planande båt med drev så tänker man inte på det. Farten är ju som den är-båten är inte längre dryga 6 m i vattenlinjen.
-Planande fart: Här kan man nog skriva en mindre avhandling-mina erfarenheter är kortfattat.
Med den maskin jag har( Ad 41 B och 290Dp) planar båten utan problem, underlättar lite om jag trimmar in drev och tiltar ner trimplanen.Den hoppar ju inte upp direkt vilket också säkert beror på mitt val av proppar A7. Marschar mellan 20 och 26 knop och varvar då mellan 3000 och 3300. På topp gör den 30-33 beroende på årstid.
Båten känns väldigt trygg och går med tyngd i sjön. I spegelblank sjö kan den kännas lite trög, suger fast lite. Behöver lite luftsmörjning av mindre vågor.
När det gäller att ratta i grov sjö så krävs en aktiv körning då skrovet inte är så skarpt V-format. Sämsta läget tycker jag är rak motsjö i grov sjö.Då kan båten kännas stötig.
Med aktiv körning och träning kan man minimera detta.Här får man kryssa lite och hitta en bra våglängd, jobba aktivt med trimplan och gasreglage.Viktigt att alltid ha båten rak så den inte lutar mot vinden ( för det gör den) för att utnyttja v-vinkeln maximalt.
I medsjö är det bara att stå på hur mycket som helst, fören är bärig och skär aldrig. Spelar ingen roll hur grov sjön går. Rena njutningen.
Det är ju en gammal konstruktion så den går inte att jmfra med hypermoderna skrov.Men det är ju det som vi gillar annars skulle vi väl ratta en helt annan skapelse.
/Bo
-
2010-11-22 21:29
Bo Ekström
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Har för mej att 24an i regel har ett vassare skrov och oftast utan hook, 26an däremot är flackare i bottenvinkeln och har oftast hook.
Så det är väl lite vilka kriterier / upfrörande
mvh / Perman prioriterar.
2010-11-24 11:01
per åkerström
Det blev lite rörigt på slutet såg jag ...
Ska va " Så det är väl lite vilka kriterier man prioriterar"
mvh / Per
nu blev det rätt
2010-11-24 11:04
per åkerström
Det här med bottenvinkel har jag aldrig sett några uppgifter på. Kanske det finns i arkivet som håller på att läggas ut. Hursomhelst är det en planande båt vi surrar om.
Min 24:a har hook, vet inte om det finns några utan?
26:an togs väl fram med ett förlängt skrov för att kunna köras med svagare motorer, oljekrisen kanske bidrog. Den har väl också en liten köl av ngt hemligt slag?
Huruvida de har flackare vinkel eller hook vet jag inte .Polisen hade 24:or och jag förmodar att de hade samma skrov som de civila farkosterna. Deras båtar måste väl ha kunnat framföras i de mest skiftande vindförhållanden i plan .
Vore kul att få fler inlägg om hur andra upplever sina 24:or och 26:or. Och kanske rentav ngn som har erfarenhet från båda....
Bo
2010-11-24 12:37
Bo Ekström
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej, har erfarenhet av bägge familymodellerna även om det nu är några år sedan byte skedde till norsktilverkat alternativ...saknar fortfarande känslan i Coronet men till förmån för familjens önskemål om en lite "modernare båt" blev det alltså ett byte.
24 (min var en 72 års modell) är helt klart en bättre båt i sjön, inga tendenser till överplaning vid högre fart och djupare v-skrov ger bättre sjöegenskaper, 26 (min var 77 års modell) med sin mer platta botten upplevde jag jobbig och stötig i krabb skärgårdssjö. 26 annars trevligare i det mesta, snyggare linjer, särskilt med kapellet uppe....mycket trevligare med det längre akterdäcket som funkar bättre att möblera med lösa stolar. Med orginalkapellen är 26 dessutom mycket smidigare att kabba av, kapellet behöver inte lyftas under skarndäck utan kan vikas snyggt mot taket. Pulpiten fram dessutom snyggare på 26 än 24 tycker jag, går dessutom att förlänga snyggt med mantåg för den som vill. Oavsett vilken av modellerna man väljer får man förstås en mycket trevlig båt, vore Coronetbåtarna (de "riktiga" från 70-talet) inte så till åren komna idag skulle jag absolut köpa en Deep Sea 32, i mitt tycke marknadesn snyggaste båt, dock har jag ingen lust numera att äga en så gammal båt, underhållet blir för krävande för min del och tillgången på duktiga hantverkare som kan renovera är för dålig. Dock kommer jag aldrig att glömma kvalitetskänslan i detaljerna....
Lycka till med era båtar ni som ännu har ångan uppe! / Pelle
2010-12-03 23:13
Pelle
Tack till alla svar och särskilt Pelle som tog sig tid att skriva om sina erfarenheter.
2010-12-04 20:39
Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.