!
Om jag fattat rätt så är det dusch i 32OF original, hur fungerar det sån praktiskt av Er som har OF? Blir duschen använd och fungerar det bra eller blöter man ner halva båten och hellre tar ett bad i havet?
Sen undrar jag över hur skyddad är man vid körning i dåligt väder? Jag har efter en säsong med 24 Family Fly insett att man inte gärna sitter inne och kör om man kan sitta ute, inte ens vid dåligt väder faktiskt. Inne är det instängt, sämre sikt och bullrigt. Med den erfarenheten så tycker jag nu att den nedre förarplatsen mest är ivägen och kunde varit bättre utnyttjad som boendeutrymme.
Därför är i mina ögon OF en genomtänkt båt, dels större p ga bredd och längd men också p ga bara yttere styrplats.
Blir nog ett byte i framtiden! Nu fick jag precis tag på två mycket fina färskvattenkylda AQ130C som jag byter ut mot dom originala och därför blir det inget byte än
2011-11-19 18:45
Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej Peter,
Vi har haft våra OF i endast en säsong men som bo-båt är den underbar pga det stora innerutrymmet och vad gäller styrplatsen så fungera den utmärkt både i bra som dåligt väder,
klart är det att det är mycket skönare i fint väder.
Vi är MYCKET nöjda.
Ser fram emot en ny säsong.
MVH Matte & Kickan
Jag har aldrig använt duschen, har även monterat bort duschhandtaget. Skulle undvika att duscha för mycket för att inte förstöra träet på väggarna. Istället brukar jag bada (Östersjön), eller duscha i gästhamn.
Att inte ha en inre styrplats är yteffektivt; man behöver inte "gräva" fram kök etc under någon förarstol som ska fällas undan. Nackdelen är såklart att köra i dåligt väder, med kapellet på blir sikten lidande det slamrar i högre farter. Kapellet är också ett rejält vindfång för sidvindar. Jag undviker generellt att köra med kapellet uppe och jag lägger aldrig till med kapellet uppe om det inte spöregnar.
En OF är en "vackert-väder-båt" när det gäller körning, ska du köra i alla vänder så ska du ha en annan båt. Däremot gör det stora kapellet att det blir uthärdligare att vänta ut någon dags regn i hamn, man behöver inte bildligt sitta i knät på varandra.
En sak man ska ha klart för sig om man går från en 24-fotare till en 32-fotare är att det senare är en rejält större båt, både när det gäller underhåll men också att manövrera. I praktiken måste du alltid ha åtminstone en gast med dig vid tilläggning; en 8-åring duger men helst en vuxen såklart. Man hinner helt enkelt inte med att klättra upp och ner på stegen och samtidigt springa fram och tillbaka och försöka bära av.
2011-11-20 09:43
Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Har hatt min OF32 i 5 år.Fantastisk båt, selvfølgelig best i finværet, men duger bra i regn også. Har montert defroster. Uten den dugger det mye. Min er også en Wing med en meget smart kalesjeløsning. Benytter helst dusj på badeplatformen, men dusjen inne fungerer bra. Man skal bare tørke av teaken etter bruk. Og litt olje iblant. Dørken er det bare å spyle. Har faktisk benyttet dusj inne i gjestehamn (Oslo)for å slippe å gå til dusjanlegget. Med baugpropell og to motorer går manøvreringen som en lek. Det går fint å legge til alene såfremt det ikke blåser for mye og planlegger litt. Det er mye vindfang i en OF.
2011-11-22 23:26
Sven Erik Johansson
Medlem
Tack alla för inspel!
Det är lätt att vilja ha mer av något gott, nackdelen att en 32 blir svår att hantera var värdefull då jag ofta är ensam ute med båten och har insett att min 24 är på gränsen många gånger. Är ju väligt nöjd och med två fräscha färskvattenkylda B20 och renoverat motorrum inkl ny bränsletank och elsystem så blir det nog bra.
Nackdelarna är rank när 4 vuxna sitter vid dinetten och att styrplatsen inne känns onödig. Men jag hade nästan inget regn på hela båtsäsongen så..... Den kanske kommer till användning :-)
2011-11-24 13:46
Peter Flink
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej
Jag håller inte riktigt med att den är svår att hantera. jag har arrangerat styrplatsen,så att allt som behöver hanteras vid tilläggning i naturhamn kan nås om man står på skarndäck och sträcker sig in över rutan. Ratt och motorreglage självklart. men dessutom ankarspel och bogpropeller.
Då kan jag manöverera båten rätt, givet att det inte blåser småspik.
Har jag förberett tilläggningen med att ha stävstege och tampar på plats, så är det bara att "låsa" ankaret och gå fram till fören, kliva i land och förtöja.
Jag tror inte man behöver vara gymnast heller. Själv är jag 66 åroch höftledsoppererad.
Malte
Svårigheten varierar såklart beroende på situation och går säkert också att träna bort, men man ska ha detta klart för sig. Det är sidvinden som i mitt tycke är det stora problemet.
För egen del ligger jag mot boj i hemmahamnen, vilket gör det svårt att lägga till själv vid bryggan. De gånger jag är ute själv med barnen så möter frugan upp med bil i hamnen; ofta kan hon stå kvar på bryggan men om det kniper så finns hon som back-up. Med väl avfendrade Y-bommar är det säkert lättare.
Däremot är oftast inga problem att med ankarspel lägga till själv i naturhamn; då kan man välja plats efter vindriktning mm. Jag har faktiskt också slussat själv några slussar i Göta kanal, men då med hjälp från slusspersonal som tog emot tampar.
2011-11-24 15:15
Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Jag hade min 32:a i 18 år och duschade varje dag jag var ute, det är inga problem med väggarna om du bara smörjer på med lite teakolja som förövrigt är kanon till gamla matta mahogny skott. Väggar och inredningar blir mycket fräschare. Ett tips: gör det på hösten eller tidig vår.
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.