!
Jag har tänkt mig köpa en andra båt för enkla dag eller veckoturer, en båt som bekvämt transporterar 4-6 personer, har en vettig marschfart för en hygglig räckvidd, tar sjö mjukt och säkert även i lite krabba förhållanden och erbjuder en eller två nätters övernattning för mig, min hustru och min hund.
Jag gillar båtar i allmänhet, har varit aktiv i marinen och uppskattar sjövärdighet och estetiskt tilltalande båtar med klasiskt rena linjer snarare än modernt sportiga med överdrivet rundade former.
Med detta med mig har jag börjat fundera på Coronet (och även Bertram) för dess rykte ang sjövärdighet och en Midi 24 för dess enkla och praktiska planlösning och lagom storlek.
Men - mitt stora men är - hur är det att äga en båt från 70-talet egentligen? På en Coronet från 70-talet, hur mycket är det man kan räkna med måste åtgärdas och vilka större renoveringsbehov kommer för eller senare? Motorn är en sak för sig som jag vet lite huggligt om men jag funderar framförallt på plastkvaliteten, skrovets hållbarhet och andra aspekter. Har läst lite annonser och sett kommnetarer om att plasten måste blästras, finns risk för sjukdomar i plasten, sett att någon bytt akterspegel osv osv. Finns det någon som kan berätta för mig ungefär hur mycket tillsyn och engagemang en typisk Coronet från 70-talet kräver? I och med att jag har fler båtar är jag ärdd för att hamna i en situation där båten kräver mycket tid. Visst förstår jag att de många trädetaljer och så i en Midi 24 kräver sin tid men vad gäller större insatser har jag ingen egen erfarenhet eller uppfattning.
Enormt takcsam om jag kan få lite kommentarer på mina tankar och frågor!
2004-06-01 19:12
Tomas Erlandsson
Om du köper en Coronet från 70-talet i fint skick är underhållet på plasten minimalt tvätta och vaxa,varje vår, eventuellt polish men inte rubbing. På teaken är det helt och hållet en fråga om slutfinnish (och arbetsglädje:-).
När det gäller motorn skall den såklart vara yngre än 10 år, helst 5.
Om du köper något annat märke från 70-talet kan det bli hur mycket jobb som helst. Vad jag vet är t ex böldpest, delaminering etc på Coronet ett okänt fenomen. Eller?
2004-06-08 14:55
Tomas Östling
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej Tomas.
Jag delar gärna med mig av mina egna erfarenheter avseende lämpligt båtval för ditt behov.
Om du ska köpa äldre plastbåt och samtidigt få en båt som har erkänt hög byggkvalitet, goda sjöegenskaper, gott andrahandsvärde och en estetiskt tilltalande inre och yttre design, landar man ofelbart på en CORONET. -Visst, det finns fler alternativ, men knappast många om du vill få med allt detta i ditt båtval. Äldre Windy, vissa Fjordmodeller, Chris Craft och Bertram är också välbyggda, men lever enligt mitt tycke aldrig upp till samma totalkvalitet och trivsamma & funktionella design inombords.
På 70-talet byggdes det ofta med tjockt plastlager och rejäla balkförstyvningar. Att plasten är tjock behöver nu inte enbart betyda god kvalitet, utan det handlar lika mycket om hur konstruktionen är utförd, och icke minst kvaliteten på gelcoaten. Botved Boats byggde sina Coronetbåtar med synnerligen god kvalitet och det bevisas av att så många har kvar både lyster och styrka i plasten. Bl.a. ändrade faktiskt det anrika sjöförsäkringsbolaget Lloyds sina normer avseende fritidsbåtar i plast tack vare Coronetbåtarnas tillverkningsprincip. Att en Coronetbåt skulle ta slut i skrov, däck eller överbyggnad förefaller inte troligt på många år. Den är nog alltid värd att renovera och underhålla. Framför allt är begreppet kvalitet bl.a. att plastarbeten i skrymslen där en användare normalt ej tittar, är utfört på samma omsorgsfulla sätt som i de synliga partierna. Fråga vilket varv som helst, alla kommer att bekräfta att 70-tals Cornetbåtarna är byggda med enorm kvalitet. Jämför du med en ny plastbåt får du nog mycket svårt att finna något som ens påminner om samma kvalitet och känsla. Hittar du det trots allt lär det kosta dig åtskilliga kronor.
Det finns några få Coronetbåtar som behövt genomgå bottenrenovering beroende på något som kan påminna om s.k. böldpest. det förefaller dock inte som detta har skapat speciellt svåra ingrepp och jag har åtminstone aldrig hört talas om att plasten skulle ha angripts riktigt ned på djupet. Det finns även några exempel där fördäcket behövt renoveras med bl.a. nytt fyllnadsmaterial som sprutats in via flera små hål. Akterspegelrenoveringar förekommer även på Coronetbåtar och sker emellanåt i samband med motorbyten. Det är inget konstigt utan i det fallet akterspegeln sugit vatten via håltagningar egnom åren, blir trämaterialet i akterspegelkonstruktionen försvagat. Det är inte speciellt hopplöst att renovera och de flesta akterspeglar tror jag dock är i gott skick och det är definitivt inget som skulle vara symptomatiskt för just Coronet. Köper du en Coronet och går med i klubben kan du dock lätt ta del av en rad dokumenterade förbättringar och renoveringar via medlemmarnas båtar.
Det enda negativa jag skulle kunna påstå som kännetecknar Coronetbåtarna, är att dom kräver stor motorstyrka om du lätt vill kunna plana med dom. I förhållande till sin storlek väger dom mycket, helt beroende på att det aldrig prutats på kvalitet och materialval. De mer V-bottnade konstruktionerna kräver förstås mest motorkraft för att "lyfta" ur vattnen och sedan plana ut med mindre kraftbehov.
Träinredningarna emellanåt också lite mer omvårdnand än dagens ganska könlösa plastinnermoduler. Ett sätt att på sikt ha mindre slip & lackjobb, är att sonika slipa ned inredningen och sedan bara olja in den vid behov. Snyggt och vackert.
jag har ägt flera olika båtar genom åren (både segel & motorbåtar) i trä så väl som plast. Senast hade jag en 26 Family ett par år. När det gäller motorbåtar så finns det faktiskt inget bättre än en välvårdad 70-tals Coronet. Köper du ett snyggt välvårdat ex. och betalar lite mer får du en båt som säkert ger dig ett tryggt och enkelt båtåkande tillika relativt lite vår & höstinsatser. På lite längre sikt är det också den bästa affären rent ekonomiskt jämför med att köpa ett slitet ex. med visst renoveringsbehov. Det sistnämnda alternativet har dock den fördelen att det dels är tillfredställande att renovera sin båt om man har tid för det, och att man lär sig exakt hur och var allt är installerat. Bland Coronetbåtarna gäller det att ALDRIG frångå originalutformningen. Hur fint det än torde vara utfört så sjunker priset som en gråsten om den är sönderskruvad och ombyggd.
Jag rekommenderar dig någon av modellerna baserat på 24 fots-skrovet om du vill ha en planande båt för lite mer krabb sjö och 26 fots-skrovet om du önskar ytterligare utrymme i paritet med lite mindre fart men billigare drift. Family = ovädersskydd eller en mer öppen konstruktion skall helt präglas av er väderkänslighet. Mina erfarenheter visar dock på en oerhört hög trivselfaktor av att kunna stänga den glasade mahognydörren på sin Family, sitta bakom ratten endast iklädd en tunn skjorta och tryggt fara genom skärgården i vilket oväder som helst. Det är kvalitet för mig!
Lycka till och hoppas du också blir "dansk" till sommaren.
Mvh / David H.
2004-06-08 17:09
David Herzenberg
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Vill först tacka David H för ett trevligt och bra inlägg. Är själv nybliven ägare till en 24 Cabin och kan bara instämma i det som sagts. I mitt fall så har fördäcket blivit mjukt på vissa ställen så det kan bli föremål för åtgärd så småningom.
Hur mycket tid som behöver läggas ned beror förstås på det enskilda exemplaret. Personligen tycker jag att motorns kondition och styrka är en viktig parameter. En bra båt med en slut motor kan bli en dyr och tidsödande affär. När vi sökte båt förra hösten var vi inställda på Coronet men vi tittade samtidigt på vad det var för motorer i. I den vi köpte så sitter det en vp5,7 (v8, 275 hästar) med SX drev från 1999. Den går mycket bra.
MVH/Björn
Hei. Det finnes en 24 Midi til salgs i Stavanger i Norge. Du finner den på www.finn.no (bruk "avansert søk" og velg Coronet, så finner du den blant omtrent 10 andre Coroneter til salgs i Norge.....
Har selv en 21DC - og elsker den, deilig i bølgene!
2004-07-31 21:43
Christian Pedersen
Hei.
Har lest ditt spørsmål og svarene som jeg stiller meg bak.
Er den lykkelige eier av en 1978 24 Midi. Jeg har en 1990 VP 5,7 ltr 231 hk (DP). Etter kjøpet i 1997 har jeg kun vasket og polert båten. I år pusser jeg ned innredningen og oljer med benar-olje. Jeg må også løsne rekkeverket som går langs sidene og legge inn ny silikon der; det lekker fra et par skruehull. Likeledes må jeg legge på ny silikon rundt vinduer der det også lekker litt ved kjøring i grov sjø
Båten min er helt original,og ser bra- men ikke perfekt - ut. Mitt inntrykk er at det å få den i perfekt stand ville koste mye arbeid og penger. All treinnredningen som er så vakker å se på har jo en tilsvarende kostnad i vedlikehold.
Desverre er det mange som har "oppdatert" sine 24 Midi med uorginale seteløsninger i cockpit, Targabøyler og det som verre er. Heldigvis finnes imidlertid mange originale til salgs.
Konklusjonen må være at dersom du skal kjøpe en 70-tallsbåt er Coronet sannsynligvis et bedre valg enn andre - men en ny plastikk-båt vil jo kreve mindre vedlikehold (og ha lavere drivstoffkostnader - da de gjerne er lettere og har mer lettdrevne skrog).
Desverre har lykkelige omstendigheter som en gutt på 1 1/2 år og kjøp av sommarstuga gjort at båten knapt er blitt brukt i år. Så jeg vurderer nå å selge...
Bent Erik/medlem 1168
2004-08-12 10:33
Bent Erik Bakken
Hej!
Coronet har utan tvekan ett av de bästa namnen inom skandinavisk båtvärld. Jag har själv haft en Coronet 26 Family. Notera att det kan var skillnad på åsikter från nuvarande ägare (som skall sälja sin båt så småniningom) och en som inte längre har sin kvar...
De tidigare Coronetbåtarna var kompromisslösa (DC21, 24 Family, 24 HT mfl) men när oljekrisen kom så byggdes skroven om med "hook" (bla Family 26) för att kunna drivas med mindre motorer. Som alltid med kompromisser så får man betala, i detta fall med sämre sjöegegenskaper i högre fart.
Family 26an har ett i det närmaste oövertraffat utssende, den har en enorm charm. Men samtidigt är utrymmena skrala. Är du över 185 cm så kommer du sitta hukad och köra. Ingen bädda är fullängd för dig. Att sitta fyra i dinetten är mycket trångt. Stickkojen är mer en likista än en säng.
Men folk kommer att titta på dig och ditt ekipage när du glider in vid Fjäderholmarnas restuaranng...
Kvaliten på plaste mm nog inte särskilt annorlunda mot andra sjuttiotalskonstruktioner. Man visste helt helt enkelt inte hur tunnt man kunde bygga på den tiden. Kan någon hävda att en Albin 25 är sämre i plasten än en Coronet 24 Family? De klena byggena kom nog inte förräns på åttiotalet...
Köp en Coronet och älska den, precis som om du skulle köpa en Corvette 63a cab. Vill du ha en optimalt funktionelt båt så finns det mnga alternativ att fundera över
Lycka till,
Jakob Magnusson
2004-08-13 22:06
Jakob Magnusson
En original och välskött Coronet med nyare motor/er är något speciellt i båtvärlden. Så är det bara, jag vet i alla fall inget annat "massproducerat" märke som har samma inbyggda känsla. Och ska man älska en Corvette 63:a, ska det givetvis vara en coupé med split-window... ;)
2004-08-13 22:58
Lasse M
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.