!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Laddning av ett extra batteri.

Hej
Har lite funderingar på hur jag ska lösa det med laddning av ett extra batteri ombord.

Jag har en elmotor till en liten gummijolle ombord med ett extra batteri i en batterilåda. Min tanke är att kunna ladda batteriet ombord.
Har funderat på två varianter:
1. Att helt enkelt parallellkoppla det med de övriga två förbrukningsbatterierna. De är också försedda med en solpanel som då också skulle ladda det här extra batteriet.
Frågan är bara vad som händer då jag kopplar ett ganska urladdat (ca:11.5 till 12.0 volt) batteri till dessa två relativt sett fulladdade batterier.

2. Att installera en elomvandlare och helt enkelt använda en batteriladdare för att ladda det extra batteriet. Nackdelen är då som jag ser det att jag ej kan få tillgång till solpanelen då båten ligger på klubben. Och att jag kanske bara kan ladda under gång då jag antar att både omvandlaren och batteriladdaren förbrukar en del ström.

Skulle ju själv helst vilja gå på alt. 1. Har dock blivit avrådd då man menar att det skulle skada batterierna med så pass stor skillnad i laddning. Jag är som sagt helt rudis på el själv.
Vore tacksam om ngn har ngt bra svar eller annat tips hur jag ska lösa det hela. Bosse E (1847)

2007-04-28 17:29

Bo Ekström

Paralellkopla batterierna under gång. Då ger generatorn så mycket att det går in ström i alla batterier. Inget går alltså ur de laddade då.

2007-04-28 19:23

Anders Deros

Ja det är nog så jag måste göra. Det är nog inte bra annars att blanda de fulla med ett rätt så urladdat.

Tack för tipset./Bo

2007-05-01 19:18

Bo Ekström

Hej Bo,

Som ett alternativ till koppling kan jag rekommendera en batteriomkopplare där du manuellt kan bestämma vilket batteri som ska laddas. Denna kopplas så att generatorns laddningspol ansluts till den centrala punkten på omkopplaren och att du sedan genom val av 1, 2 el 1+2 bestämmer vilken batteribank som ska laddas. Säkerställ dock innan köp att väljaren kan skiftas under gång utan att generatorn har ett batteri att ladda emot. Om det uppstår ett glapp mellan batteribankarna under det att du skiftar kan generatorn ta skada och bränna upp vissa delar (=slutar att ladda).
Om du sedan känner till generatorns effekt i ampere(A) och batteriets Ah (amperetimmar) så är det hyfsat lätt att uppskatta hur många driftstimmar du måste uppnå för att ladda batteriet till full effekt. Jag vill dock påminna om att alltid prioritera startbatteriets laddning av naturliga skäl. Normalt går det dock åt väldigt lite ström för att starta motorn om du inte måste "gnida" länge för att få ingång den.
Det finns en rad elektroniska alternativ för att övervaka och prioritera olika batteribankar, på ett sätt enkelt, men ibland är den manuella kontrollen att föredra för att liksom ha koll på vad som händer osv. Automatiken tenderar till att göra oss människor omedvetna och passiva. När denna falerar märker vi det genom att batteriet till startmotorn är nära på dött....inte kul när man väl ligger ensam långt ute i skärgården.
Att koppla ihop bra laddade batterier med ett dåligt resulterar bara i en utjämning mellan batterierna, där de bra ger till det sämre. Att generatorn laddar på bromsar förstås detta förlopp.

MVH
Thomas Johansson

2007-05-04 21:36

Thomas Johansson

Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.

Desktop layout

© Copyright 2025 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies