!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Diesel problem

Hej!

Har en Tam31 (4 cylindrig tubodiesel på 130hk) från -95. Motorn gick som en klocka hela förra säsongen. Sjösatta båten igår (mycket glad och nöjd) och puttrade långsamt iväg från bryggan, motorn gick perfekt som vanligt och startade omedelbart. Men när jag skulle gasa på efter varmkörning så är motorn helt orkeslös, motorn orkar bara varva 2000varv (båten toppar väl 10 knop nu). Förra säsongen varvade den ut 3900 som den bör. Bytte bränsle filter igår och tankade på ytterligare 20L diesel i tanken (tanken var redan mer än halvfull). När jag luftade systemet i samband med filterbytet såg dieslen bra ut. Motorn svart ryker ingenting och går som sagt perfekt bortsett från att den inte orkar varva ut. Någon som vet vad detta kan bero på?

Mvh
Ulf

2007-06-13 08:02

Ulf Orréus

Hej Ulf

Det finns ett par orsaker som man bör kolla. Turbon och intercoolern om du har någon på den motorn. Turbon gör ju inte att motorn går dåligt på låga varv men om den inte fungerar som den ska så får motorn inte den extra kraften som behövs. Vad gäller intercoolern om du har någon så kan den vara igensatt och då fungerar inte turbon som den ska heller. Intercoolern skall rensas från skit emellanåt. Den har som många kanaler som går rakt igenom som man behöver rensa med t.ex en ståltråd från smuts och avlagringar. En annan orsak kan vara spridarna, kanske den vanligaste. Nålarna i spridarna behövs bytas och har motorn stått stilla en hel säsong kan dom ha beckat igen. Dom kan man ta loss och provtrycka för att se om dom fungerar. Har du vinterkonserverat motorn schysst? Det kan ju också i allra värsta fall röra sig om en frostsprängning någonstans som gör motorn otät.

Vet inte om man blir så mycket klokare av alla dessa förslagen men börja felsöka så kanske du hittar problemet.

Mvh Johan 2027

2007-06-13 08:30

Johan Hammarström

Ok, tack för svar. Motorn har både turbo och intercooler. Då börjar jag att kontrollera intercoolern samt spridarna (dock är spridarna redan bytta sedan tidigare). Annan information är att motorn har inga problem att vara upp utan motstånd (växel ur).

Mvh
Ulf

2007-06-13 09:07

Ulf Orréus

Börja med att kolla om turbon snurrar.
Har man otur kan den fastna under vintern.
Då får du dina symtom…

Det gör du enklast genom att demontera luftfilter och försöka snurra turbinen med fingret. Är den sjyst skall den gå mycket lätt.

Lycka till!
// Sebastian

2007-06-13 09:13

Sebastian Thorelli

Ok, skall även byta luftfilter så då är det lätt gjort att kolla om turbon snurrar lätt.

Mvh
Ulf

2007-06-13 12:37

Ulf Orréus

Glöm inte att skriva vad det var sen, så vi andra lär oss.
Väldigt nyfiken på vad du hittar. Jag har märkt att min diesel, AD41, går olika bra på vanlig resp. bunker diesel. Den går mycket bättre på bunker diesel. Det är underligt, eller hur?

2007-06-14 08:18

Jean-Paul Wall

Hej igen!

Var ute igår kväll och skruvade av luftfiltret (något tajt då jag har en dc 21, akterdäcket är ivägen). Hur som helst var luftfiltret duktigt smutsigt och igensatt och knappast bytt på många år. Kände på turbin hjulet och det gick ganska trögt, men efter att ha snurrat på det några varv gick det lättare. Hur som helst så blev det ingen provkörning igår kväll (det började regna + att det blev sent), så jag provkörde i morse istället. Första gaspådraget gjorde ingen lycklig...ingen skillnad alls! Provade igen, motorn gick endast upp till 2000varv...alltså ingen skillnad. Blev grymt besviken men gav på nytt fullgas och pressade motorn längre! Då började varvräknaren öka ytterst långsamt och jag stod och hoppade i båten och tillslut började jag höra det mest underbara ljud som finns...turbon började vina!! Kraften började öka på och sedan var båten upp i plan och gick bra. Provade sedan igen och då gick den upp i plan som vanligt. Mycket glad och lättad förtöjde jag båten och åkte med ett flin till jobbet. Tack alla för bra svar. Det är bara att konstatera att det finns många kunniga i denna helt suveräna klubb. Mvh Ulf

2007-06-14 10:58

Ulf Orréus

Hej Jean-Paul.
Det är mer krydda i bunker disel, varför vet jag ej. En kompis till mig köpte en båt med full tank disel (bunker), det var nättojämt att den gick upp i plan... men det gick. Efter några veckor var det dax att tanka på vanlig sjömack.... Båten har aldrig varit i planingsläge efter det... jag tror motorn var en typ 40 ???.

2007-06-14 12:16

Nieminen 32OF

Hej !

Lite kort info angående diesel vs bunkerdiesel. Diesel har liksom bensin olika kvaliteter. Vi känner det oftast som oktantal vid bensinpumpen. Ju högre oktantal desto mer krydda i bränslet. På riktigt moderna bensinmotorer spelar det inte så stor roll vilket oktantal du tankar då elektronik, givare och programvaror är lärda att styra motorn mot miljövänlighet och låg bränsleförbrukning. Vissa motorer gör trots detta undantag i driften då många användare har indentifierat förbättrad drift vid användande av ett högre oktantal än specificerat från tillverkaren.
Dieselbränsle har också olika kvalitet, men kallas då för cetantalet istället (inget vi konsumenter normalt väljer). Tvärtemot bensin ska detta vara lågt för att vara bra / bättre.
Diesel figurerar i en mängd olika handelsnamn, bunkerolja, eldningsolja m fl. Alla är de dieselbaserade, men med olika raffineringsgrad och skattesatser. Historierna bakom skattesatserna, land och sjö kan jag inte, men helt klart är att vissa utav dessa bränslen är billigare än andra. Rent tekniskt är citydiesel från land väsentligt miljövänligare än bunkerolja från sjön. Det beror helt enkelt bl a på att sjöfarten har haft stor förbrukning, låga miljökrav (de kör ju på det öppna havet.....) och prispress på sig.
Moderna motorer anses också få förkortad livslängd på ex.vis dieselpumpar och spridare med bunkerolja och liknande då det är ett "torrare" bränsle som inte kyler och smörjer lika bra som vanlig sjömacksdiesel. I motorer avsedda för bunkerolja har pumpar mm en annan konstruktion för att klara ett annorlunda bränsle, kan vara värt att tänka på. Billig förbrukning kan bli dyr reparation av motorn. I Finland har normal landdiesel lägre cetantal och är följdaktligen mer energirik är våran svenska diesel. Därav intresse och populäritet att köpa diesel i Finland i trakterna runt vår norra ostkust.

MVH
Thomas Johansson

2007-06-14 14:11

Thomas Johansson

Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.

Desktop layout

© Copyright 2025 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies