!
Håller på och tar bort inredningsmatta invändigt och ska byta knap,pållare och täta om grabbräcken mm.
När vi river får vi se att dom har använt brickor på insidan av vanligt bonnjärn, som nu har rostat och ser för taskigt ut....
Bultarna som håller överbyggdnaden mot skrovet är också bultar och muttrar i bonnjärn.
Gjorde man så på 70-talet eller har jag fått någon snålmodell av Coronet 24 F.
Har aldrig varit med om något liknande fast jag har hållit på med båtar från samma tidsepok förut.
Vet ej nummer eller årsmodell på min båt, eftersom det är övermålat.
2007-08-06 22:33
Fredrik Blomqvist
Jag har samma grejjer på min 26 Family Flybridge från 1976. Håller med om att det är märkligt.
2007-08-07 07:39
Zackarias (webm.)
Det var brickor av galvat stål från början. Det kan man se på de brickor som sitter mer skyddade åtminstonde på min 32 OF. Men visst galven förbrukas med tiden... Inte världens bästa materialval kanske. Men å andra sidan, det har funkat i 40 år i en aggresiv miljö kanske inte så illa ändå.
2007-08-07 15:52
Johan Ottosson
Hej
Jag har fått reda på att på 26 family så använde man inte rostria bultar eller brickor till träklossen som håller fast trimplanen på akterspegeln. När min kompis plockade bort dom så var bulten hälften så tjock på mitten, detta kan innebära katastrof med sjunkskada som direkt följd. Jag undrar hur man i hela friden kan göra på detta viset på en annars så välbyggd båt? Nu när ni skriver om andra ställen som har samma "galvade" problem så undrar man ju om detta var för att spara pengar eller problem med att få tag i rostfritt eller om man helt enkelt inte visste bättre på 70 talet?
Finns det fler som har uppmärksammat detta problemet så motser jag er kunskap i detta ämnet eftersom jag har en 26:a och är livrädd för att bultarna skall rosta av. Skall ge mig på att byta dom i höst.
Mvh Johan
2027
2007-08-10 10:16
Johan Hammarström
Hej
det kan bero på att rostfritt inte alltid är bäst. Jag har förstått efter samtal med sakkunniga. Rostfritt kan mycket väl korrodera (="rost") i helt syrefri miljö. Det kan vara i inplastade detaljer, inbygda i trä (akterspegel) eller liggande i dy.
Själv har jag nyligen bytt samtliga bultar till drevet på min båt (280-VP) vilka håller drevet mot akterspegeln. De var av galvat stål och inte helt oväntat, delvis nedrostade. Detta hade orsakat ett visst vattenläckage runt två bultar. Jag kunde själv byta detta med båten på land och motorn kvar i båten med drev och sköld demonterade. Se bild.
jag frågade då VOLVO varför man inte använt rostfritt och svaret var att i denna miljö fungerar galvat bättre. Avvägningar med korrosion av drevets aluminium etc sades avgöra deras val.
Rostfritt kan också brista tvärt av vilket stål sällan gör på samma sätt, det är "segare"
det finns säkert någon som vet mer men detta har jag läst mig av mitt "drevarbete".
Vad jag förstår bör alla med gamla drev vara beredda på denna typ av arbete...
2007-08-13 16:10
Jan Kumlien
Hej Fredrik
Många båttilverkare förr hade lite tråkiga lösningar på bl.a metall där man mycket gjärna använde galvade grejor.
bräsletankar,bult distanser vinkeljärn m.m det var väl billigare
Inte så roligt efter 40 år i saltvatten.Jag har på min Dc 21-71
bytt det mesta till rostfritt vid renoveringen,även tillverkat exakta kopior av pulpit m.m i Rf isället för aluminium,hellre en bra kopia än ett dåligt orginal tycker jag.
2007-09-22 13:45
Håkan Johansson
Hej
Tänkte att jag skulle göra ett inlägg vad det gäller olika metaller. Det sämsta man kan göra är att blanda rostfritt med alminium och ännu större nackdel om det är i vatten. Det är de galvaniska strömmar som blir mellan metallerna som äter på det sämsta. Det rostfria äter oerhört fort på sämre metaller det blir bara mjöl mellan ytorna. Mässing likaså då det blir det rödgods i mrtl. Så det är bättre att blanda galvat eller elförsinkat stål med rostfritt. Likaså är det om det går el genom material ( krypströmmar). Det är bara att välja nackdelarna mot fördelarna Därför är det så viktigt med anoder påytona. Kanske hade de hade erfarenhet av detta förr. Har erfarenhet genom jobbet.
"Janne"
2007-09-22 18:19
Jan Elgström
Hej.
Jag kan förstå att det är dumt att blanda metaller men trimplanen och skruvarna som håller dom är ju iallafall rostfria i orginal.
Att dom sedan inte har monterat rostfria bultar som håller trimplansklossarna tycker jag är jättekonstigt.
Har bytt ut mina klossar genom att bygga klossar i vattenfast plyfa och sedan mätta dom med epoxi.
Limmade sedan dit dom med epoxi och målade sedan med epoxifärg, så jag hoppas det blir bra.
2007-09-24 07:58
Fredrik Blomqvist
Ett tips vad gäller trimplansklossar, jag använde delrinplast som går lätt att såga och är urstarkt. Enda nackdelen är priset. Känns skönt hur som att ha beständigt material i H2O./Bosse E
2007-09-24 08:45
Bo Ekström
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.