!

Coronet Yacht Club

Log in

Log in

Forgot your password?

Remain logged in

Coronet forum

« Back

Kapell 32 OF Wing

Hej,

Har idag bara ett hamnkapell över styrplatsen och vill sy upp ett nytt med nya bågar. Jag vill kunna fälla bak bågarna med kapellet mot targa när det inte används. Är det någon som har en sån lösning och kan dela med sig om var ni satt fästen etc?

Kommer i samband med detta även sy upp ett nytt aktre kapell. Någon som har tips på kapellmakare i Stockholmsområdet (norrort)?

Och slutligen färg på kapellet. Har idag ett i beige men vill göra en förändring och tycker att svart passar båten. Någon som har erfarenhet av ett svart eller väldigt mörkt kapell? Tänker om det blir väldigt varmt när solen ligger på.

Tacksam för era tips!

/Martin

2020-02-02 18:53

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

Hej Martin

Jag anlitade http://www.batkapell.se/, Anders Nork. Jag fäller dock fram mitt främre kapell, men jag tror nog att Anders kan fixa detta åt dig.

Mvh

Stefan

2020-03-02 08:49

Stefan Thelberg
Medlem
32 Oceanfarer

Tack för tips Stefan. Sydde du upp hela eller bara främre? Ungefärlig kostnad?

2020-03-02 22:11

Martin

Hej,
jag har precis köpt mina 32 och den har en mycket mörkblå gardin, detta var användbart under de hetaste timmarna.
när jag bläddrar, demonterar jag bakifrån helt för maximal synlighet.
hej från
Elisabetta

2020-03-17 19:34

Elisabetta Vesco Elisabetta
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Thanks for sharing Elisabetta!

/Martin

2020-03-18 12:58

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

Hej Martin!
Vi sydde upp fullständig kapell-lösning till vår OF 32:a förra våren.
Precis som Stefan anlitade vi Anders Nork på Yacht Technics, även kallad båtkapell.se.
Vi sydde då upp kapell framför och bakom Targabågen. Duken framför targan plockas bort från bågarna och fästs i targan, bågarna fälls framåt och vilar på vindrutebågen. Anledningen till denna lösning är att vi nyttjade de gamla bågarna. Om du gör nya bågar så är det vettigt om bågarna fälls bakåt, då kan duken sitta kvar i bågarna.
Dessutom sydde vi upp en duk för framre fönster som vi har för att skydda dem mot UV-strålning när båten ligger vid klubben. Sydde även upp en duk att ha över instrumentbrädan, också för att skydda mot UV-ljus.
Vi är mycket nöjda med lösningen, Anders var mycket lätt att ha och göra med.
Kommer inte ihåg den exakta kostnaden (förtränger gärna såna utlägg), men tror det blev ca 45.000:-.

/Patrik

2020-04-15 22:09

Patrik Liljegard

Bifogar en bild där samtliga 4 kapell syns. På Styrbords aktra stolpe syns även ventilationen till akterdäck, vilket har varit mycket bra att ha då det inte blir så instängt under kapellet.
Apropå kapellfärg så syns det ju på bilden vilken färg vi valde. Anders Nork nämnde dock att en kapellduk i mörk färg har längre livslängd då den står emot UV-strålar bättre än en ljus motsvarighet.

/Patrik

/Patrik

2020-04-15 22:17

Patrik Liljegard
Medlem
32 Oceanfarer

Tack Patrick! Ser ju riktigt fint ut. Och bra tips att beställa UV-skydd för fönstren när man ändå ska göra kapellet. 👍🏼
En annan fråga, ser att du har dävertar monterade. Jag håller på kollar på olika lösningar (dinghy rings, snap davits eller traditionella dävertar). Hur upplever du lösningen du har?

/Martin

2020-04-16 09:34

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

Dävertarna har någon tidigare ägare monterat. Vid infästningen till en av dävertarna har någon gjort en estetiskt riktigt dålig lagning. Troligen har för mycket tyngd hängt i däverten varför den har slitits loss ur skrovet, därav lagningen. Med detta menar jag att det finns risker med dävertlösning. Om t.ex. en jolle hänger bak och fylls med regnvatten så kan tyngden bli så stor att det orsakar skador.
Tror dock det finns för och nackdelar med alla lösningar. En kompis har snap davits som han är nöjd med. Fördelen är att jollen lutas upp mot aktern varför jollen inte fylls med vatten. Fastsättning och lossning går fort. Montering av Snap Davits kräver troligen mindre ingrepp på båten än vad dävertar gör. Nackdelen med Snap är att om badbryggan är smal så kan den vara svår att använda då jollen är fastgjord där, t.ex. om man vill göra något på badbryggan utan att göra loss jollen.
Hoppas att du finner en lösning som passar dig.

Mvh,
Patrik

2020-04-18 16:27

Patrik Liljegard
Medlem
32 Oceanfarer

Tack för info Patrik!
/Martin

2020-04-25 17:52

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

En kommentar om dävertar på OF.

När jag köpte min båt satt dävertar monterade. Dessa var fästade ovanpå akterdäcket med fyra genomgående bultar. Akterdäcket är en sandwichkonstruktion med i orginal balsaträ som distansmaterial. Eftersom däverna rör sig så var det i praktiken omöjligt att få det tätt runt de bultar som gick genom akterdäcket. Resultatet var att distansmaterialet bokstavligen hade fyllts med vatten och ruttnat. Det som i slutet höll ihop däcket var bultarna.

Om man ska montera dävertar med genomgående bultar så är det nödvändigt att ta bort distansmaterialet och förstärka med plyfa på de ställen där dävertarna sitter. Sådana förstärkningar finns där knaparna är monterade.

Det är också helt riktigt att det blir stora brytande krafter kring infästningen i däcket för dävertarna och även med förstärkningar så är det troligt att det över tid blir sprickor i plasten. Dessutom sitter dävertarna ofta i vägen (även om de var praktiska att hålla sig i när man skulle upp från badbryggan). Slutligen så tycker jag inte det är så snyggt, men det är ju såklart en smaksak. Generellt gillar jag OF så avskalad som möjligt; har till och med övervägt att ta bort badbryggan för att få den så snygg som på de svartvita reklambilderna i coronetarkivet.

Sammanfattningsvis; jag avråder från att montera dävertar på en OF, åtminstone sådana som sitter monterade på akterdäcket. Möjligen i så fall en konstruktion som monteras på utsidan av aktern och gärna så att man ta ta bort dävertarna när de inte används. Mitt val har istället blivit att ställa jollen på högkant på badbryggan och att ha en jolle som är så liten (ca 230 cm lång) att den går att ha uppblåst på däck ombord. Snap Davits kan säkert vara bra, men jag har hittills valt bort det på grund av att jag inte vill ha fästen som man sparkar på på badbryggan. Om det gick att montera fästena under badbryggan så skulle jag nog slå till.

2020-04-25 20:32

Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej!

Jag valde ett mörkt vinrött kapell till min bår av estetiska skäl. Det blir rejält varmt när solen ligger på. Nu gör det inte så mycket eftersom jag inte sover i båten. Fördelen är som påpekats ovan längre livslängd och kanske lite extra värme under kapellet för- och eftersäsong om solen lyser.

2020-04-25 20:39

Jan Cappelen-Smith
Medlem
21 Sunrunner

Tack Mårten och Jan för att ni delar med er. :)

2020-04-28 12:28

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

Jag har en kapellmakare som ska börja att göra en nu kapell till min Seafarer II: Jag skulle vilja ha en riktigt mörkt "Navy Blue", kanske den här:

https://global.sunbrella.com/en-us/fabrics/item/2093/SUNB-5057-152L/Captain-Navy

Men om att en kapell av mörkt färg blir rejält varmt när solen ligger på: Spelar kapellfärgan någon roll när man tänkar på mahogany / trädelar och deras livslängd?

2021-05-20 14:26

Artto Ilmanen
Medlem
27 Seafarer II

Hej Artto,

Jag valde Sunbrella Jet Black. Ville ha svart för att jag har många andra svarta detaljer och tycker det är snyggt att det blir en kontrast mot båten. Båten hade ljust kapell när jag köpte den. Upplever inte ett problem att det blir för varmt, men har ganska stort utrymme under kapellet och stora rutor.

/Martin

2021-05-20 14:39

Martin Björinge
Medlem
32 Oceanfarer Wing

Och annan sak: den här fogen (se bilden) saknas; var kunde jag få två nya stycken?

2021-05-20 14:40

Artto Ilmanen
Medlem
27 Seafarer II

Ursäkta - fel foto :(

Här kommer den korrekta bilden..

2021-05-20 14:42

Artto Ilmanen
Medlem
27 Seafarer II

Är det sidopanelen som saknas? På min 31 aft cabin är det en vinylklädd masonitskiva. Kanske är helt annorlunda på 27 Seafarer?

2021-05-20 15:21

Christoffer Berggren
Medlem
31 Aft Cabin

Tunn plywood är det nog, inte masonit.

2021-05-20 15:26

Christoffer Berggren
Medlem
31 Aft Cabin

Tack Christoffer,

Det är den aluminium / rostfria delen ("joint") mellan kapellbågen och rälen som är monterat på sidopanelen.. som saknas

2021-05-20 15:52

Artto Ilmanen
Medlem
27 Seafarer II

Hej Martin,

Tack - bra att höra av dina erfarenheter. :) Jag ska troligen välja "Sunbrella Dark Navy" men vi ska se..

2021-05-22 06:02

Artto Ilmanen
Medlem
27 Seafarer II

Det ska vara dävertar på våra båtar. Allt annat skymmer akter lantärnan... vilket blir ofantligt dyrt. Eller så får man begränsa sin körning till dagsljuset.

2021-10-17 05:15

Tommy(Enter the four digits above)

Please note that the Coronet forum is not intended for buy/sell ads. Please refer to the Buy & Sell marketplace section. Posts that do not belong in the forum will be removed without notice.

Desktop layout

© Copyright 2021 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Disclaimer | About Coronet Yacht Club | About cookies