!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Motorstopp i växel

Hej,

Vi är nyblivna ägare till en Coronet 24 Midi, vilket också är första motorbåten för oss (efter 30+ år med segelbåt). Igår var vi ute och njöt av solen, med siktet inställt på bad längs en sandrevel. Innan vi nådde sandreveln körde vi uppskattningsvis 14 distans, med paus för tankning efter kanske 10 distans. När vi når sandreveln kör vi av misstag lite för nära och det blev väldigt grunt väldigt snabbt. Vi KAN ha snuddat vid botten men med tanke på att vi är osäkra så kan det inte ha varit mycket. I samband med att vi upptäcker att det blir grunt slår jag av helt på gasen och vi glider sakta över den grundaste delen, mot något djupare vatten. Då dör motorn. Vi prövade att starta om, reglaget i neutral m lite gaspådrag, startar fint men när vi lägger i växel för motorn igen. Beteendet var väl snarast att likna vid när man i en bil försöker starta i för hög växel och motorn inte orkar med. Jag hoppade i vattnet (då var det säkert 1.4 m) och vred runt propellern men kunde inte känna att den var väldigt tung men jag har å andra sidan inte testat tidigare. Efter ett par försök med samma resultat, att motorn hostade och dog när vi la i växel, fick vi bli bogserade in till hamnen (runt 6 distans, kanske 6 knop). Väl förtöjda i hamn testade vi en sista gång att starta motorn - nu startade den, det gick att lägga i växel och vi testade att ge svagt gaspådrag med förtöjningarna som höll oss på plats, funkade bra och jag körde så kanske 30s.

Här på forumet finns lång och bred erfarenhet - vad kan ha hänt? Vi har tyvärr ingen möjlighet att lyfta drevet då det är tillfälligt fel på pumpmotorn, så vi har inte inspekterat där.

Vänliga hälsningar,
Jasper

2023-08-21 12:10

Jasper Gundersen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej,

För att kunna komma med en gissning om vad det skulle kunna bero på så skulle det underlätta att veta vad du har för motor/drev.

2023-08-22 09:24

Johan Ek
Medlem
26 Family

Hej,

Såklart. Det är en BMW Marine B220 med BMW Z-drive Mark 2.

2023-08-22 09:42

Jasper Gundersen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret

Hej! Reagerade på detta: "men kunde inte känna att den var väldigt tung "
Det borde varit lätt att dra runt propellern med friläge i.
Kanske en skriv-teknisk fråga men man klarar att dra runt propellern med ett finger när drevet är i friläge normalt sätt.
Har du provat att dra runt propellern nu efter det fungerade senast?

Tyvärr så har jag inget annat bra tips men sjögräs och annan växtlighet kan orsaka att det går för trögt om det lindat in sig. Lite orimligt att bogsering skulle ha frigjort propeller/axel från ev vegetation men..

2023-08-25 20:45

Stefan Elfström
Medlem
24 De Luxe/24 Cabin
32 Oceanfarer
21 Daycruiser(Ange de fyra siffrorna ovan)

OBS! Bryggsnacket är ej avsett för köp- och säljannonser. För denna typ av inlägg hänvisar vi till Köp & Sälj. Inlägg som inte hör hemma på bryggsnacket kommer att tas bort utan notis.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies