!

Coronet Yacht Club

Logga in

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stanna inloggad

Bryggsnack

« Tillbaka

Fråga om reling

Först en liten introduktion

Renoveringen av vår 31 Aftcabin fortgår och jag har nu gett mig på däcket som har ett gammalt skruvat och limmat teakdäck installerat. Vackert men… hmm, också väldigt destruktivt. Efter att ha borrat upp 30 mm provhål upptäcktes att vatten trängt in i balkarna av balsaträ under förpikens fönster. Träet var dock hårt och fräscht.
SB fribord har en gammal plastskada på ovansidan (bild 2 och 3), precis mellan plast- och trä som blivit tveksamt lagad någon gång i tiden. Dessutom har väldigt många nåtfogar släppt och det finns tydliga fickor mellan nåt och trä.
Själva trallen verkar ha dolda skruvar - man kan se hålen i fjädern (under nåtmassan) - men de större delarna som mittfiskar och reling, är skruvade med 8-10 mm konventionell träplugg monterade ovanpå. Naturligtvis har det med tiden börjat läcka in vatten ovanifrån så jag har beslutat att göra följande:

* Ta bort alla träpluggar samt nuvarande skruv och lyfta de brädor som inte sitter allt för hårt limmade
* Med insexnyckel monterad i skruvdragaren, fräsa upp distansmaterialet som är balsa (om möjligt)
* Fylla hålen med 3M 5200 FC Marintätning (polyuretan) och sedan skruva tillbaka brädorna
* Relingen planerar jag att enbart limma på plats med samma lim
* Nåta om hela däcket

Så till min fråga då…

Den främre relingen på styrbords sida gick inte att rädda då den var limmad i överflöd. Med andra ord kommer jag behöva tillverka nya och det är här min kunskap tryter. Man kan tydligt se på ådringen i träet att den gamla relingen var utsågad i ett stycke (bild 1). Detta skulle troligtvis inte vara ekonomiskt försvarbart idag med tanke på den extrema böjning däcket har just här. Det skulle helt enkelt krävas enorma teakbrädor.
Så hur gör man istället?
Hur mallar jag bäst upp för de nya relingarna?
Borde jag dela upp den i kortare sektioner? Det var som sagt inte så det var gjort från början men å andra sidan så är ett trädäck inte original på en 31:a heller.

Jag skulle behöva lite tips och idéer från er kunniga människor som haft båt länge och har mer erfarenhet än mig. Har ni några handgripliga råd att ge mig?

2024-02-04 11:21

Sebastian Bernhardtz
Medlem
31 Aft Cabin(Ange de fyra siffrorna ovan)

OBS! Bryggsnacket är ej avsett för köp- och säljannonser. För denna typ av inlägg hänvisar vi till Köp & Sälj. Inlägg som inte hör hemma på bryggsnacket kommer att tas bort utan notis.

Desktop layout

© Copyright 2024 - Coronet Yacht Club - All rights reserved

Friskrivningsklausul | Om Coronet Yacht Club | Om cookies