!
Jag funderar på att låta epoxybehandla skrovet, någon som gjort det och har ett bra tips på något företag/varv som ni kan rekommendera i Sthlms trakten.
2009-10-27 19:45
Staffan Wendt
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Bara en allmän fråga, det är mycket prat om epoxybehandling på våra båtar...men när ser man att detta är nödvändigt? Om skrovet ser bra ut i botten är det fortfarande nödvändigt då? Detta är ju trots allt en stor kostnad att genomföra samt mycket arbete (grisarbete vad jag har förstått), så det bör ju finnas en vettig orsak för att verkligen genomföra en epoxybehandling.
2009-10-28 07:45
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Epoxy behandling af skrog
Når man idag primer en ny båd med epoxy er for at undgå at skroget får osmose. Det sker fordi gelcoat ikke er vandtæt og derfor trænger der vand indtil laminatet. Dette er især et problem hvis laminatet ikke er lavet korrekt får så vil vandet samles i de små luft bobler der ligger lige under gelcoaten. Nu er der jo ingen tvivl om at en CORONET er verdens bedste båd men det var bare ikke meget man vidste om dette problem i 1968. Jeg har netop købt en MIDI i tyskland og den vil blive renset helt i bund og bag efter blive sprøjtet med 300-500 micron epoxy primer. Det er også vigtigt at huske at både der sejler i ferskvand lettere for osmose end både i saltvand.
Har haft båten på land i ett år, passade på att skrapa bort all gammal bottenfärg (Botten såg fin ut innan, jämt med färg och inga synliga skador)
MEN, gisses vad många små skador som tidigare ägare bara målat över.
Massor med små skav där det var öppen glasfiber, och några ställen där gelcoaten spruckigt (ser ut som spindelnät)
Känns extremt bra att veta att alla skador är upplagade, och skrovet skall förhoppningsvis vara tätt nu, efter 5 lager gelshield.
Då min båt är av den lite större modellen, så har det ju tagit lite tid:
Att skrapa bort all gammal färg (med interstrip till hjälp) tog c:a 40 timmar (några timmar per kväll i 2 veckor)
Sedan slipning i c:a 10 timmar.
Ett par timmar för målning med epoxi, spackling & slipning av skador.
Målningen med gelshield tog c:a 2 timmar per varv.
Så totalt har jag nog lagt ner c:a 65 timmar + c:a 5000:- i material.
2009-10-28 08:37
Christer Danlind
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Gelcoat är inte vattentätt!!!!
Även ett skrov som ser frächt ut kan dra åt sig stora mängder vatten. Min båt ökade nästa 100 kg i vikt på en säsong. Även helt nya båtar bör epoxybehandlas.
Jag gjorde jobbet förra vintern, rensrapade med vanlig träskapa och slipade med excenterslip till ren gelcoat/laminat. Många små skavanker uppdagades och spacklades med epoxispackel, därefter 2 lager grundfärg följt av ytterligare spackling. Slutligen 5 lager epoxi.
Belöningen var nästan 3 knop till på topp och ca 20% mindre bensinförbrukning.
Coronetbåtar är inget undantag för detta med fukt i laminatet.
Jag har blästrat många båtar och tycker det är det bästa sättet då alla dåliga lagningar och lösa gelcoat flisor lossar.
Ger en bra yta att måla på.
2009-10-29 12:02
Håkan Johansson
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Jeg er med på en lytter.
Men hvor meget koster det ca at få malet en 21 eksembelvis ? Det skal jo sprøjtes på ikk ?
2009-10-29 16:57
Carsten Bruhn
Medlem
Så svaret på min fråga (hur ser man att det behövs?) är alltså, att man bör göra en epoxibehandling oavsett skick på skrovet? Tolkar jag det rätt? Jag förstår fördelarna om man nu kan öka toppfarten samt bränsleförbrukning med 20% (låter fantastiskt) men jag var mera intresserad att veta när det så att säga är skadligt eller verkligen behövs? Som i mitt fall när akterspegeln är torr så verkar det ju trots allt inte som skrovet tar så stor skada trots att att båten suger upp vatten varje år och har gjort detta i drygt 40år. Hoppas ni förstår vart jag vill komma.
2009-10-30 15:32
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Jag tror inte på tanken att göra en behandling om den inte behövs. Min 26:a såg jättefin ut i botten, men när jag skulle laga efter ett missöde såg varvet så blåsor i plasten. Japp då var det dax, sandblästring och sedan fick båten stå över vintern för att torka. Jag stoppade in 40 watts lampor under durkarna. Lamporna fick lysa hela vintern, alstrade lite lagom värme i slutna rum. På våren var det sedan dax för epoxy. Svaret Ulf är att Du nog måste få botten ren från färg för att sedan med vaksam blick kontrollera skrovet. Akterspegeln visade inga tecken på skador. Det gäller att se de små blåsorna, klämma på dem ock se vad som kommer ut.
Hölsningar
Tack för svar. Ja, om man ändå måste ta bort all bottenfärg för att se om det är några blåsor eller skador så är det så klart lika bra att göra en behandling (då är ju mer än halva jobbet redan gjort). I mitt fall fanns det inga blåsor på akterspegeln (jag tog bort all bottenfärg innan montering av mina trimplan). Det känns som epoxibehandling är lite som med dränering av ett hus...någon gång måste det göras oavsett om det är roligt eller inte.
2009-11-04 08:24
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Det stora jobbet var att ta bort all gammal färg. När jag sedan målade med Gelshield grönt och grått om vartannat var det en ren fröjd. Man ser verkligen resultat vid varje strykning.Dessutom går det fort.
Innan var det en massa strul varje år med gammal färg som släppte, var ojämn och ful. Efter Gelshieldbehandlingen med påföljande bottenfärgsmålning var botten slät som en persika och i det närmaste underhållsfri.
Detta gjorde jag på min gamla 30 OF som Fredrik Steen äger nu. Fredrik, hur är botten idag??
2009-11-04 10:59
Bengt Wåhlin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Nu håller jag på att skrapar och slipar rent botten och förbereder för en epoxibehandling. Hur många lager Gelshield grönt och grått skall man lägga på? Tre?
När jag är klar, är det bara att måla bottenfärgen rätt på epoxien? Eller behövs det något som gör att bottenfärgen fäster?
Tack på förhand!
2010-04-19 06:58
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej igen, är det ingen som kan svara på mina frågor? Tänkte jag skulle köpa lite Gelshield imorgon...
Tack!
2010-04-19 22:09
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hejsan Ulf. Finns der små skader i gelcoaten når du har slibet inn till ren gelcoat reparerer du dessa med vanlig metalepoxy spaktel som ochså anvendes på biler. Men det er vigtigt att det skal vara den typ der hedder METALEPOXY. Den typ epoxyspaktel tar inte vatten eller fukt i sig. Rena derefter båtens botten med en tynner innen du målar med 3 gångar Gelshield. Sen maler du Gelshielden med 1 gång primer før du avslutar med 2 gångar bottenfarg. Det giver det bedste resultat vet jag av egen erfaring. Da Gelshield er ett 2 komponent produkt skal du inte blanda mer upp pr. gång end du kan nå att annvenda innan det hærder. Produktet har en begrænset såkallad oppningstid hvor man kan måla med det efter det er blandat upp med hærderen. Sen hærder det snabt upp och blir hård som gelcoaten. Det skal slænges ut om det blir lite tjockare och børjer hærde innan du har annvendt alt av den portion du har mixet. Husk øgonskydd till detta job. Mvh. Finn 1786.
2010-04-19 23:05
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Tack för svar, nu skall min botten bli som ny igen :-)
2010-04-20 10:29
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej igen, nu har jag efter många timmars slit i förarbete äntligen fått på första lagret med gelsheild 200 (bättre sent än aldrig)...men en fråga bara...när jag läser manualen från international så står det ingenting om någon primer innan bottenmålning? Synpunkter på detta? Det verkar ju vara flera i klubben som har använt samma epoxi som jag och vill bara försäkra mig att jag gör rätt och sparar tid...slipper jag primern så blir jag glad (det blir ju tillräckligt många ggr man målar botten ändå :-)). Om jag trots allt behöver primer...exakt vilken skall jag ha för Gelshield 200? Tack på förhand!
2010-09-05 20:22
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej, nu är jag klar med min epoxibehandling.
Så slät och fin botten har det nog inte varit dom senaste 20 åren. Det var ockdå glädjande att se att det inte fanns några tendenser till böldpest. Förhoppningsvis så håller båten ytterligare 44 årl :-)
Efter många om och men så målade jag bottenfärgen direkt på Gelshield 200 (3timmar efter sista lagret av epoxi, enligt manual var det tidsbegränsning för att måla på bottenfärgen).
Jag hittade också andra på olika forum som hade målat direkt med bottenfärg på just gelshield 200 med mycket gott resultat.
Nu kommer jag aldrig sälja båten efter detta grisjobb, det blir till att köpa en 44 yacht och ha den som Jolle efter :-)
2010-09-10 08:40
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
At male primer på Gelsheild'en før man maler bundmalingen på er vigtigt. Primeren er midlet der får bottenfargen til at hæfte optimalt på Gelsheild'en som i sig selv har for glat en overflade til at give en god vedhæftning.
Er man uheldig kan man ved at undlade at prime på Gelshield risikere at sejle en del af sin dyre bottenfarg af ved planende sejlads.
Gelshield danner en overflade med så lav en friktion at det kan sammenlignes med en overflade der er poleret med voks. At man vil undlade at prime den nylig påførte Gelshield sin båds bund før bundmalingen males på forstår jeg ikke.
Efter det store arbejde man har gjort med total afrensning af bunden og efterfølgende minimum 3 lags Gelshieldbehandling, er det da et meget lille og hurtigt stykke arbejde at prime bunden i sammenligning med al den tid alt det andet arbejde tager som skal gøres når man vil epoxybehandle sin båds bund. At undlade at prime en Gelshieldbehandlet bådbund er det forkerte sted at spare på sit arbejde. Er nogen i tvivl om rigtigheden i dette er man velkommen til at kontakte en vilkårlig Bådproducent eller firmaet International.
Mange ved tilsyneladende ikke hvor vigtigt det er først at prime alt der siden skal males. De fleste der professionelt arbejder med både ved at der altid skal primes før der males med bundfarve på en helt ny og ikke tidligere malet bådbund. En Gelshieldbehandlet bådbund er at sammenligne med en sådan.
Hvis vores biler f.eks. heller ikke var påført en primer før lakeringen skulle der ikke meget til at malingen ville skalle af fra karosseriet hvis det blev udsat for ganske små stød.
Ligeledes gælder det vores trævinduer i husene at hvis de ikke bliver primet før de bliver malet vil malingen ret hurtigt begynde at skalle af og slippe på flere steder. Mvh. Finn 1786.
2010-09-11 00:12
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej igen!
Det verkar finnas två skolor på vilket sätt man skall bottenmåla båten i samband med expoxibehandling...
1. Bottenmåla först efter priming
2. Bottenmåla direkt på expoxin innan den är genomhärdad (annars fäster inte färgen)
International själva gör tydligen allt för att förvirra då jag inte lyckats finna denna information i manualen som medföljer burken. OBS att jag endast pratar om gelshield 200 och ingen annan epoxibehandling.
Jag återkommer nästa höst om hurvida det faktiskt fungerar med bägge metoderna eller inte.
Tack för alla inspel gällande epoxibehandling!
Mvh
Ulf
2010-09-11 17:20
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hejsan Ulf. Jeg har erfaring med at rekommandere metode nummer 1 da den altid giver garanti for et godt resultat.
Metode nummer 2 kan ikke altid praktiseres så tilfredsstillende af fritidsbådejere at der opnås sikkerhed og garanti for god og varig vedhæftning af bundmalingen. Dette kan skyldes relativ høj udendørstemperatur eller at bådejeren er for lang tid om at påføre epoxyen så den er begyndt at hærde på steder inden bundmalingen bliver malet på.
De værfter jeg i kraft af mine tidligere job er kommet på og stadig har kontakt til, vil ikke bundmale uden priming på stål, aluminium, glasfiber eller epoxy om de skal give garanti for 100% perfekt og varig vedhæftning af bundmalingen. Dette gælder uanset det handler om store erhvervsfartøjer, marinefartøjer eller mindre fritidsfartøjer.
Jeg forstår simpelthen ikke at nogen kan mene at den smule arbejde der ligger i at prime en bådbund kan være værd at undlade hvis man vil opnå et professionelt resultat af hele den indsats der skal gøres i forbindelse med en epoxybehandling af sin båds bund. En gang priming af bunden udgør jo højest ca 5% af tiden af den samlede arbejdsindsats. Så hvorfor undlade at prime om det er det der kan sikre at man får et godt og holdbart resultat af al sin umage med bundbehandlingen ? Man kan let spare de helt forkerte steder.
Jeg ved udmærket at nogen sikkert kan fortælle at de ikke har haft problemer med at undlade priming inden bundmaling. Det har jeg også set at nogen af og til er sluppet godt fra. Man har jo lov at være lidt heldig en gang imellem.
Jeg har til gengæld mange gange måttet forklare bådejere, der om foråret havde ordnet bådens bund, hvorfor bundmalingen var borte på nogle steder efter lidt planende sommersejlads. Mvh. Finn 1786.
2010-09-11 18:56
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej!
Vi står inför att epoxibehandla vår Family 24 1975. Har låtit sandblästra botten som nu alltså är helt ren, inga egentliga tecken på plastpest men enstaka småskador i gelcoaten. Väljer mellan gelshield 200, gelshield Plus eller Hempels motsvarande High Protect. Synpunkter någon?
Hej!
Jag valde gelshield av den enkla anledningen att många i klubben har använt detta med mycket gott resultat...gillar att ha referenser :-). Men det spelar säkert ingen roll vilket du väljer...förmodligen samma komposition fast olika namn.
2011-08-18 20:08
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Kommer att göra en behandling denna vinter och tänker blästra botten vilken metod rekommenderas torr eller våt blästring kommer inte palla att ligga under och slipa bort all bottenfärg
2011-08-20 18:11
Torbjörn Ivarsson
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej! Tog upp båten i fredags...känns lite vemodigt att säsongen är över. Hur som helst så vill jag ge feed back tillbaka (som jag lovade) hur vida min bottenfärg var kvar på båten eller inte efter min expoxibehandling? Efter den sedvanliga högtryckstvätten så var bottenfärgen kvar och verkar sitta som berget. Inga problem alls alltså. Känns skönt med tanke på hur mycket jobb det var.
2011-10-03 07:53
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Som supplement till ovenstående er der kun att sige att der selvklart er en årsak till att alla proff malerfirmaer eller varv med mycket mer erfaring på detta område end en fritidsseglar, altid vil lakere botten med primer på en båt med ny gelcoat eller gelshieldfarg innan der males med bottenfargen. Forklaringen på dette står att læse i et annat av mine tidligere innlæg i denna tråd.
Der er ju desuten en årsak till att en lakering med primer før slutlakeringen altid rekommanderes av fargproducenterne om man vil uppnå det bedste resultat och optimal holdbarhet. Detta gælder oanset om der skal lakeres en bil, eller ett hus, en båtar av træ , glasfiber, aluminium eller stål. Experimenter med att undlade att prime før slutmalingen påføres er forlængst gjort av producenterne. Læs derfor hvad fargproducenterne med ekspertisen om detta emne rekommanderer.
Men det står ju enhver frit att gøre hvad man vil.
Att male min egen båts botten (32 fod) med primer tog iøvrigt kun max 30-35 minutter. Sen malede jag botten med 2 gånger Hard Racing bottenfarg.
Så hvorfor inte gøre tingene på korrekt vis straks ?
Jag kan berette om båtar jag genom tiden har set efter sæsonen hvor bottenfargen fattades i store felter fordi fargen var målet direkte på en ny gelcoat eller en ny gelshield uten først att slipe eller påføre en primer. Lyckedes dette uten man på ett tidspunkt får problemer med bottenfarg der losner er som att spela med i lotto. Mvh. Finn.
2011-10-03 15:47
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Jag la på VC Tar som primer efter min Gelshieldbehandling. Efter detta
2 lager VC 17. Båten blev slät som en barnrumpa och hade ingen beväxning eller färgsläpp under mina sista 8 år med min 30 OF som idag ägs av Fredrik och Ulla Stenhög.
En snabb tvätt så var båten färdig för vinterförvaring. På våren bättrade jag på med VC 17
Hur är botten idag Fredrik ?
2011-10-03 16:32
Bengt Wåhlin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Len som en barnrumpa...
Nu när VC17 inte längre finns kvar uppstår tyvärr problemet vad man ska använda istället för att bibehålla finishen.
Hejsan Fredrik. Selvklart måler du åter med bottenmåling av type VC 17.
Efter gelshieldbehandlingen av båten, la Bengt VC Tar på botten.
"VC Tar" er namn på en perfekt primer der danner en perfekt kontakt och vedhæftning mellem gelshield och bottenfarg efter en gelshieldbehandling av en båts botten. Den er en mycket fin primerbasis før efterfølgende bottenmåling med bottenfarg"VC 17" .
"VC 17" bottenfargen på din båt har ju fungeret aldeles perfekt sen den nu inte mer finns kvar på botten. Ytan av bottenfargen SKAL ju genom sæsonen slites bort av båtens botten tillsamman med begroning och søtulipaner der ellers ville komme på båtens botten.
Derfor rekommanderer jag att du åter måler båtens botten med bottenfarg "VC 17", om nødvendigt med ett lag primer innan, Fredrik. Mvh. Finn.
2011-10-04 16:44
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Fredrik refererer vel til konsekvensen av strengere regler for tillatt bunnstoff i Sverige.
Kanskje du skulle ta deg en shoppingtur til Norge, Fredrik? Vi trenger sårt til litt omvendt grensehandel; alle nordmennene reiser jo gjerne til Sverige for å handle...
2011-10-04 17:50
Lars Myren
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hvad koster det ca at få epoxybehandlet hele bunden på en 24 family
2011-10-05 08:36
Brian Ibsen
Medlem
En kollega expoxibehandlade sin Windy 7800 och det gick på 30000sek (hos en firma på västkusten). Det borde väl ligga där omkring för din båt också.
2011-10-05 10:08
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
VC 17 er en miljøvenlig och godkendt bottenfarg på grafitbasis der fortfarende finns at køpa i Danmark och Sverige. Den er relativt mjuk och derfor inte produceret som bottenfarg till motorbåtar der seglar med stor fart da den relativt snabt slits ner. Men bottnen på båten er helt ren så lång tid der finns VC 17 kvar. Bedste resultat får man i alla fall med en miljø-godkjendt mjuk bottenfarg om man i sæsonen vill vara fri for bevoksning och søtulipaner. Mvh Finn.
2011-10-05 12:40
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
30000 sek. for epoxybehandling av en Windy 7800 ??? Da er der vist någon som er blevet luret. Jag epoxybehandlede min OF 32 efter alle forskrifter med afslibning til ren gelcoat, reparation med epoxyspartel af alle småskader i bunden. Materialeudgiften for 3 gange Gelshield, Primer, 2 gange Hempel Hard-racing bundfarve, slibe papir og epoxyspartelmasse blev ca 5000 Dkr i materialer. Der gik 3 hele dages arbejde med projektet.
Samma udgift kom min epoxybehandling for to et halvt år siden av min nuvarende Coronet 32 Deepsea til at blive.
En 24 family koster lite mindre i materialeforbrug (ca 3500) plus lite mindre arbejdstid. Sammen med en ven epoxybehandlede vi hans Coronet 24 forrige sommer.
Mail bare til mig Brian hvis du vil have nogle gode råd om dette emne. Mvh Finn.
2011-10-05 13:28
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Förtydligande,
Kollegan lämnade in båten till en firma som gjorde hela jobbet, renskrapning, lagningar, torkning osv. Han gjorde inget jobb själv.
Själva materialet är inte så dyrt som Finn skriver.
Hoppas inte han blev lurad...någon annan som har fått prisuppgift på detta jobb?
2011-10-05 14:08
Ulf Orréus
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hejsan Ulf. Nej, det er inte materialerne som anvendes till behandlingen av bottnen der er så dyre, det er den tid der skal anvendes for att gøre ett godt job der koster om man inte kan/vil gøre något selv.
Men Ulf, tror du nu inte att någon blander ihop priset på en vanlig epoxy-behandling av en båts renslipade gelcoat-yta, och priset på en komplet reparation av båtens botten for osmose, inclusive sandblasting der tar bort al gelcoat inn till glasfibervævet och torkning i 2-3 måneder. Sen har der varit gjort en komplett uppspaktling av al glasfibervævet på båtbottnen i behandlingen av osmose i bottnen av den omtalade båt på 7,8 meter. I så fald passer priset nok, selv om de omtalade 30000 Skr ochså her er lite dyrt for en mindre båt på 7,8 meters længd.
En behandling med gelshield på den eksisterende gelcoat på en båtbotten koster inte så mycket pengar selv om ett firma gør jobbet. Der er långt mindre arbejde och tidsforbruk i detta job. Det kræver ju kun att båtbottnen bliver renslipat till ren gelcoat och spaktlet for mindre fel i ytan. Sen skal bottnen bara måles med epoxyprimer och med ny bottenfarg. I detta tillfælde passer min angivelse av tidsforbruk och materialpris rimeligt gott. Mvh. Finn.
2011-10-05 19:21
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej alle
Hvis man foretager en epoxy-behandling af bunden(OF32) afmonterer man så alle gennemføringerne igennem bunden??
Hilsen
Gert Bollerslev
Hej Gert. Det har jeg ikke gjort nogen af gangene. Jeg har selvklart slebet den udvendige del af gennemføringerne rene og været omhyggelig med at komme godt ind i kanten mellem gennemføring og bund når jeg sleb bunden. Hele bunden blev derefter tørret ren for slibestøv og urenheder med cellulose fortynder. Den udvendige del af gennemføringerne tapede jeg omhyggeligt til med malertape før jeg malede bunden med 3 x Gelshield. Der har ikke efterfølgende været problemer af nogen art på de både jeg har behandlet.
Det er en yderligere beskyttelse af bundens gamle udvendige gelcoat man foretager med en Gelshield-behandling. Bådens originale gelcoat er jo fuldstændig beskyttet i forvejen på steder hvor den sidder under kraven på gennemføringerne.
Det kan man iøvrigt tydeligt se når man afmonterer en gammel skroggennemføring. Derfor har jeg altid ladet gennemføringerne sidde. Mvh. Finn.
2011-10-06 13:56
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Nja. I utgangspunktet er jeg helt enig med deg, men man bør være obs på at dersom du har krakkeleringstendenser i gelcoaten kan denne være ytterligere forsterket under belag og gjennomføringer.
Se vedlagte skrekkeksempel: Dette er området som har vært dekket av trimplanbrakettene på en Bertram 25 fra ca 1970. Dette er ekstremt, og gelcoaten er i generelt dårlig stand, men det er skremmende å se hvor mye verre den er der den har vært tildekket - gelcoaten har gått helt i oppløsning!!
Som regel skal vi nok regne med at våre båter er i bedre stand enn det vedlagte bildet, men båten er samme årgang som våre eldre modeller og har for øvrig mye til felles...
Det var ikke meningen å skremme dere.. ;-)
2011-10-06 17:47
Lars Myren
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej Lars. Rolig nu, du tager helt fejl og ser noget der ikke er hvad du tror. Om man ikke er specielt kyndig på disse ting kan man let tro noget helt forkert når man ser et sådant billede. Det krakelerede materiale du ser på fladen hvor trimflapsen har været monteret har intet med en gelcoat at gøre. Det er helt klart et malingsmateriale af en slags - måske et ringe 2-komponent-produkt - der af en eller anden årsag på et tidspunkt i årenes løb er blevet påført agterspejlet ovenpå den rigtige gelcoat. Den kan man desuden tydeligt kan se under det krakelerede maling. Om du ser godt efter på billedet ser du tydeligt at den rigtige gelcoat, som skruehullerne sidder i, har en lite annan farg end det krakelerede materiale der på et tidspunkt er blevet malet på akterspejlet hvor trimplanene senest har siddet monteret. Hvis der iøvrigt havde eksisteret en gelcoat der kunne krakelere og løfte sig, som det materiale man ser på dit billede har gjort, ville selve glasfibervævet eller rovingmaterialet i skroget være blevet næsten totalt og meget tydeligt blotlagt. Gelcoatlaget på et bådskrog er kun ca 0,5-0,6 mm tykt.
Jeg har set den slags tilfælde som dit billede viser mange, mange gange gennem årene men jeg har endnu aldrig, igennem mine mere end 40 år med arbejde med alle typer fartøjer, set en gelcoat der er krakeleret på denne måde.
De hårfine revner der undertiden kan ses på overfladen af en gelcoat omkring vandlinjen på mange både er noget helt andet og relativt harmløst som er let at ordne. Men det bliver der nok spurgt om en anden gang. Mvh Finn 1786.
2011-10-06 21:55
Finn Lindblad Jensen
Hej Igen Lars. Når du ser nøje på den del af skroget og agterspejlet over vandlinjen man kan se på billedet, er det tydeligt at der findes fine krakeleringer overalt på båden. Det er tydeligt for en fagmand at denne båd er blevet omlakeret med 2-komponentmaling på et tidspunkt. Hvis der doseres for meget fortynder i 2-komponentmaling kan der risikere at opstå et stort mønster af krakeleringer overalt i malingens overflade under hærdningen. Det er præcis det jeg tror er sket med denne båd i dette tilfælde.
Det værste tilfælde af den slags jeg iøvrigt har set, skete under malingen af skroget over vandlinjen på Europas dengang største bulkcarrier på 300 meters længde. I timerne under hærdningen af malingen trak den sig stille og roligt sammen og dannede krakeleringer overalt. 200 tons maling gik tabt og skibsskroget måtte sandblæses og males om før rederen ville modtage skibet der var en nybygning hos Harland & Wulff i Belfast. Malerfirmaet der var ansvarlig for overdoseringen af tyndermidlet var underentreprenør hos værftet og måtte selvklart gøre arbejdet om uden betaling.
Det var et litet sidespring som lite krydderi til tråden. Mvh Finn.
2011-10-06 22:32
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hei Finn. Ja, definitivt et aldri så lite sidesprang til trådens egentlige formål, men likevel ganske interessant.
Det er helt klart mange problemer med båten på bildet; den har sittet gjennomtrukket av vann leeenge, muligens blitt utsatt for frostspreng og den har definitivt blitt behandlet dårligere enn noen båt fortjener. Kanskje gelcoaten også var feildosert fra starten, for det er krakelleringer over hele skroget, også på innsiden.
Den har som du observerer også fått et lag med to-komponent barriere under vannlinjen. MEN barrieren ble malt RUNDT trimplanene, så det er faktisk gelcoat vi ser på bildet. Her har du ett mer detaljert bilde hvor du tydelig ser glassfiberduken der gelcoaten er borte. Jeg skal ikke påstå at det er så mye relevant læring her, men hovedpoenget mitt er at det er interessant å observere at ødeleggelsen er ståpass mye større under tabs-brakettene.
Krydder, javisst.. Vi får tillate oss noen sidesprang, så lenge det kun skjer på nett..
2011-10-06 22:59
Lars Myren
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
2011-10-06 23:11
Lars Myren
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej Lars. Dette er en båt der som du skriver må have været totalt gennemtrukket af vand. Dette må have været tilfældet i flere (måske mange) år på land hvor den er blevet udsat for regn og sne med ret lave frostgrader i lang tid. Det er derfor mere korrekt at betegne den som et defekt vrag der ikke har været taget hånd om i mange år. Hvis en stålbåd havde været udsat for de samme vilkår ville den sikkert været svært skadet af rust. Det er derfor ikke rigtigt at sammenligne den med en båd i normalt behov for reparation. Det er ikke den type gelcoatskader vi nogensinde vil få at se på en båd der ikke er komplet gennemtrukket af vand og bliver udsat for hårde langvarige frostgrader. Det er derfor heller ikke gelcoatskader der ser således ud at jeg refererer til i mine indlæg. Hverken på Grønland eller i Nordcanada, der begge steder har meget lave frostgrader om vinteren, sker der den slags gelcoatskader fordi en båd ligger på land i 2-3 år.
Lars, kan du evt. maile et billede af bådskroget hvor man ser lidt mere af dækket eller skrogets overkant, så kan jeg sikkert bedre forstå hvorfor dette bådskrog har få disse omfattende fugt og frostskader som ikke under normale forhold vil kunne ske med en gelcoat.
Billedet du viser af bådsiden er fuldstændig magen til de uheldige tilfælde med forkert dosering af tynder i 2-komponentmaling som jeg refererer til.
Jeg mener i den forbindelse at kunne huske at et medlem berettede her på forummet om samme problem med krakeleringer kort efter at man havde sprøjtelakeret dæk og overbygning på en 21 DC.
Mvh. Finn.
2011-10-07 02:33
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej
Grundfärg på nya båtar är oxå för att få en vattentät båt. Det är samma som med en blästrad båt,men du slipper blästringen.När jag tog bort mahognyträt strax över vattenlinjen på min Dc 21 var gelcoaten sprucken bakom.Såg ut som spindelnät med massor av småsprickor.Eftersom skrovet skulle lackas innebar detta mycket arbete med bortslipning av all gelcoat samt spackling med epoxyspackel före lack.
Mvh Håkan
2011-10-11 12:34
Håkan Johansson
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hejsan Håkon. Nya båtar får altid slebet bottnen innan primeren måles på gelcoaten och før bottenfargen måles på primeren. Primeren er populært sagt "limen" man måler på gelcoaten for att få bottenfargen att sitte gott fast på båt-bottnen. Bottenfargen hindrer bevoksning av alger och søtulipaner och gør samtidig båtens bunn vattentæt.
Det spindelnæt av sprickor som du har observeret på din båts gelcoat under avviserlisterna er ett velkendt fænomen som undertiden kan ses på många lite ældre båtar incl. vores Coronetbåtar. Jag har kort omtalat det till slut i mit innlæg her i tråden d. 6/10-2011 kl. 21:55.
De fine sprickor i gelcoaten omkring vattenlinjen er inte det samma som en nedbruten gelcoat eller osmose, hvad många båtagare tror, men kan uppstå i et 10-15 cm område omkring och over vattenlinjen på en ældre båt av årsaker der er velkendte for många båt-experter. Fænomenet er mest av kosmetisk art men skal selvklart repareres for att undgå risiko for skador på laminatet på långt sikt. Man behøver inte att gøre ett særskilt stort arbejde for att klare problemet. Dog skal båten vara tør och området man arbejder på om muligt varmet upp till 12-15 grader.
Man behøver inte nødvendigvis att ta bort al gelcoat om man observerer dessa sprickor omkring vattenlinjen. Den type sprickor bliver normalt aldrig till mere når de een gång er uppstået. Det er inte så att gelcoaten med tiden losner och falder av i flager. De mycket fina sprickor der ser ut som ett spindelnæt som man i dessa tillfælde ser i gelcoatens yta vill normalt vara mer eller mindre fyldt upp med båtvoks så de er vattentætte første gång båten bliver poleret. Jag har kendskab till en Coronet 24 der har set ut som beskrevet med massor av fina sprickor kring vattenlinjen i de 14 år jag har kendt till båten.
Slipa bort 0,2-3 mm av gelcoatytan och sen rena ytan mycket grundigt for slipestøv med acetone før man spaktler med epoxyspaktel av typen metallic. Denne type spaktel skyr fukt 100%. Sen lacker man.
Denne type reparation har jag med succes och mod betalning gjort genom årene på ett otal av olika båtar och samtidig guidet många båtagare i selv att gøre reparationen helt korrekt.
Jag har efterføljende set båtar der har varit fixat for 10-12 år sen for problemet med sprickor omkring vattenlinjeområdet som du omtaler. Selv efter dessa år har der inte varat någon fel att se i gelcoaten omkring vattenlinjen. Mvh. Finn
2011-10-11 20:46
Finn Lindblad Jensen
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej,
Jag har renskrapat och slipat hela min botten förutom vid de två ställen av 'kölen' där Tyresöbockarna är placerade. Kan jag vänta med att slipa och expoxybehanlda dessa två (små)partier till nästkommande vinterperiod eller försämrar detta expoxybehandlingen på något vis?
2011-10-31 14:05
Christian Maravelias
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.