!
Hej!
Tänkte lyfta ur min AQ231 ur båten för att byta oljetråg, startmotor mm samt passa på att fräscha upp motorrum.
Är det någon som har tips om hemsida, handbok mm för hur man enklast gör detta, vad man ska tänka på etc.
Jag är tämligen van att byta delar på motorn, men har ej lyft ur motorn någon gång och vill gärna göra detta själv och lära mig istället för att lämna ut det till någon firma.
Alla tips mottages tacksamt
mvh Johan Nilsson
2010-04-09 15:12
Johan Nilsson
Hej Johan,
Du skriver inte vad Du har för båt, men jag har själv gjort denna övning på min 21 DC när jag lyfte ur en V6:a till förmån för en V8 (VP 570/290DP). Eftersom jag bytte hela paketen, inklusive drev/sköld lossade jag motorn från skölden utifrån dvs hela "struten" satt kvar i motorn. Om man bara vill ha ur maskinen, som i ditt fall, går det även enkelt att dela struten från motorn och låta denna sitta kvar i skölden på insidan. Då jag har den stora aktersoffan är det rejält med plats om man demonterar framsidan på soffan (6 skruvar), men jag fick trots detta montera av generatorn för att kunna svänga ner den större V8:an med färskvattenkylning som också tar plats.
Anser mig själv vara normalt händig och arbetet utgjorde inga problem i sig, men jag vill bara understryka att det handlar om att hantera stora vikter i "känslig miljö". Se därför till att själva lyftmomentet görs under lugna och kontrollerade former (planering, infästning, lyft) och med rejäla grejor. Använde mig själv av kranen på varvet vilket kändes tryggt. När nästan 400 kg motor väl är loss och svänger omkring inne i båten är inte läge att göra omtag eller fundera på om lyftbanden sitter som dom ska...
Lycka till!
MVH/Magnus
Hej Magnus,
tack för svar. Jag har en 24 Midi, med ganska gott om plats. Jag tänkte nog lossa motorn från skölden på insidan, sen lyfta ut den för att enkelt komma åt vissa delar.
Inser att man måste ha respekt för vikten, vi har en travers på båtklubben som jag tänkte nyttja.
Dock undrar jag om det räcker med att fästa i de öglor som sitter ovan blocket, eller om man bör fästa spännband runt motorn innan jag lyfter? Orkar dessa?? ser lite klena ut, med tanke på att jag tänkte låta allt sitta kvar på motorn såsom limpor, risers mm som vägen en hel del.
kommer nog säkra upp med en hel del spännband för säkerhets skull...
Tacksam för alla tips : )
mvh Johan
2010-04-12 00:04
Johan Nilsson
Hej Johan,
Förmodar att Du menar att Du tänker dela motorn vid transmissionskåpan ("struten") på insidan och låta denna sitta kvar i skölden. Har bara gjort detta på en B20 tidigare och det var ett gäng mindre skruvar att lossa men inga bekymmer. Antar att det är samma sak på V8:an.
Vad gäller fästpunkter bör Du använda lyftöglorna på ovansidan på motorn eftersom de är placerade så att Du får rätt balans på motorn när Du lyfter. Fräscha och oskadade spännband med rätt lyftkapacitet skall definitivt räcka förutsatt att Du fäster dem ordentligt. Om man börjar exprimentera med band runt motorn är risken att man klämmer känsliga delar och framförallt förlorar balansen vid lyftet vilket är det sista Du vill när motorn väl är loss...
MVH/Magnus
I princip inga tekniska problem med motorlyft, men ha fräscha kättingar etc. jag har lyft flera gånger och använt mig av traktor med ögla på skopans undersida. Om detta sedan kompletteras med kedjelyft för den lilla viktiga precisionen går det bra. Viktigt att lyften orkar och att det finns tillräcklig höjd för skopa etc i varvet och att man kommer ovan reling. Glöm inte att båten måste stå stadigt, Har man båten på trailer skall alla hjul lyftas så att båten inte står på något fjädrande.Tänk också på att båten måste säkras så att den står stöttad i både för och akter, den blir ju akter-lätt under lyftet. Om man använder traktorlyft måste man tänka på att den ej lyfter rätt upp, utan beskriver en båge. Man vill ogärna tvingas flytta traktorn uder lyftet.
När motorn lossas bör lyftkraften vara lite föröver, så att den sas pendlar ut från delningsplanet. En liten kofot kan var bra för att bända ut det sista. Kolla bara att allt verkligen är loss...
Ställ sedan inte motorn på "backen" på oljetråget utan fixa en lastpall med klotsar på så att motorn kan bultas på plats för transport, reparation etc.
Lycka till
Hej allihopa, vilka bra tips ni kommer med. Ovärderligt i detta sammanhang : )
En undran, kan man inte lyfta ur motorn när båten ligger i sjön? Har en liten krav invid kaj som kan svingas ut och lyfter 1.5 ton. Ligger vid en stilla kanal utan sjögång, och har goda möjligheter att förankra båten.
Tänkte nog passa på att lyfta ur tanken oxå o skaffa ny. Har hittat en firma i järna som tydligen gjort tankar till coronet förr.
Men, är det så att de två öglorna som sitter ovan motorn räcker för att lyfta hela vikten inkl avgaslimpor mm...de ser ju så klena ut tycker jag...??
// Johan
2010-04-12 18:31
johan Nilsson
Hej Johan
Lyftöglorna som sitter 1 i förkant/babord,1 akter
/styrbord är avsedda att lyfta i.Jag har lyft ca 50 motorer i dom och även stått på motorn vid lyftet,(väger 100+) utan problem.Det går utmärkt att lyfta med båten i sjön, tänk bara på sjövattenintag och avgasrör så du inte får in vatten den vägen.Plåten som sitter mellan svänghjul och tråget är lätt att glömma,sitter med flera små plåtskruv i svänghjulskåpan.Har grejorna suttit länge kan axel sitta fastrostad i splinesen i ryckuthjämnaren och får bändas loss.Bänd då mellan motor och svänghjulskåpan eller spänn upp motorn lite och gunga den i sidled.Lättast är att lossa motorfästen från båten och lyfta med dessa på motorn.lättare att ställa den på land oxå.
Lycka till
Håkan
2010-04-12 19:12
Håkan Johansson
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Hej Johan,
Även jag har lyft min V8:a diesel i och ur en 26F. Våra båtar är ju som tur är rätt rymliga i motorrum och luckorna som täcker. Ibland kan det trots allt vara lite trångt och krångligt att dela motorn med transmissionskåpan, precis som beskrivs. Det behöver inte vara rost utan kan pga vikt spänna lite både här och där, speciellt som motorn hänger i bakkant i just transmissionskåpan. Ett hjälpmedel som jag funnit vara nästan ovärderligt är en lyftbom där tyngdpunkten kan justeras under lyftet. Beroende på hur man kommer åt att fästa osv kan motorn tippas i längsled och på så sätt underlätta delningen. Detta tillbehör gör det sedan ännu lättare att montera tillbaka motorn när alla splines och styrstift ska mötas. Detta verktyg finns att köpa på flera ställen, men ett är Swedol varuhusen där jag lånat bilden ifrån. Följer med gör också några fästjärn som med fördel kan bultas fast i motorn om lyftöglor saknas eller bedöms inte vara trovärdiga.
www.handla.swedol.se/images/large/VT-4614.jpg
Ytterligare hjälpmedel kan vara lyftsling och lyrschackel. Skruva ihop säkra förband, knyt aldrig ihop något som kan glida eller separera.
Ett annat tips är att ha kranens krok hyggligt högt ovanför motorn och därimellan ha ett längre sling eller kätting. Då kan motorn lätt knuffas i olika riktningar utan att kranen behöver finjusteras annat än i höjdled.
Lycka till !
Thomas
Grymt. Tack för suveräna tips.
Även om jag inte riktigt är med på all terminologi såsom splines, styrsift mm så ska det nog gå bra. Hoppas dock bara att utrymmet framför motorn räcker till för att axeln som förbinder motor med drev ska kunna komma loss..
Ska nu börja planera inför lyftet av motorn.
Hoppas att det ok att jag vid genomförande ev skickar något mail till någon av er med frågor/problem jag stöter på?
Denna club är suverän för utbyte av kunskap, så vi alla kan hålla våra ögonstenar riktigt fina : )
// Johan
2010-04-13 11:27
Johan Nilsson
Här kan du se hur jag lyfte i min maskin med hjälp av Hakiställning och ett spakblock http://www.rs-hoganas.se/
Hej igen,
När du nu ändå håller på och ska testa något nytt tänkte jag bara förklara begreppen splines och styrstift.
Splines är de "tänder" på drivaxeln som gör att hona/hane mellan motor och drev (transmissionskåpa) fäster i varandra. Dessa passar normal sett varandra väldigt tight för att förbandet ska hålla och inte glappa sönder under drift. Se till och fetta in detta vid återmonterandet så brukar det glida ihop lite lättare.
Styrstiften är normalt 2 st, en på varje sida om mitten av motorn som ser till att motorblock och transmissionskåpa bara kan monteras på ett exakt vis så att alla bulthål osv passar utan krångel. Även dessa brukar passa rätt tight för att det ska bli helt rätt.
Motorblock och transmissionskåpa brukar vara separerade om du flyttar fram motorn ca 5-6 cm, det är splinesaxeln som är längst, styrstiften är bara ca 10-15 mm långa.
Innan du lossar allt detta och förbereder lyftet kan det vara en ide som en ren säkerhet att lägga några plankbitar under motorns bakkant där den möter transmissionskåpan. Se till att de fyller upp så högt det går. Om du av något skäl behöver ta omtag eller dyl så kan du avlasta och låta motorns s k svänghjul (som sitter längst bak på motorn) vila mot plankorna. Detta tål det mer än väl. På detta sätt säkrar du att motorn inte kan tippa baklänges när den väl är avskild från trans.kåpan, oavsett hur du greppat den. Kanske är detta lite överkurs, men en väl så god säkerhet som uppskattas när det ev krånglar.
Som sista tips tänkte jag uppmärksamma dig på att i transmissionskåpan sitter det några lager och s k packboxar (tätningsring). Dessa två (oftast) är monterade ett ifrån insidan mot motorn och det andra från utsidan mot drevet. Om båten inte ligger i sjön kan jag stark rekommendera att byta ut dessa lager och packboxar. Det kostar några ynka hundralappar i delar och lite mer jobb, men i jmf med att göra det mitt under säsong med motorn i är det ingenting. Lagren har typnummer stämplade på sig liksom packboxarna. Med dessa på hand kan du uppsöka en butik som säljer dessa över disk, förslag Rotera, Nomo Kullager etc. Sannolikt är de existerande lagren helt öppna för att smörjas via den nippel som sitter på trans.kåpans utisda. Hur ofta det blivit gjort är en helt annan fråga. Köp kapslade lager och fetta in allt. Om det i en framtid läcker in vatten via gummibälgen vid drevet har du ändå problem som måste lösas.
MVH
Thomas
Det man ska göra när man
Lyfter ut motorn är
1: lossa pluspolen på batteriet
2: lossa drevet
3: lossa alla sladdar,kablar,slangar och motortassar till motorn.
4: lyft i lyftöglorna kan vara två eller tre stycken och så enkelt är det att lyfta ut en motor det är inge svårt alls det enda man ska tänka på är att MÄRKA UPP ALLA DELAR!!!!! Så du får ihop allt igen sen så lyfter du ur motorn o sen så e det klart, absolut inga svårigheter.
2011-07-27 20:12
Anton Hallsten
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.