!
Jag funderar på att göra ett fast 220V-system ombord. Smidigt att bara kunna koppla på landström i ett uttag och sedan ladda batterier, värma vatten (har en beredare som både går på motorns kylvatten och 220V) och dessutom ha 2-4 fasta uttag på något lämpligt ställe för t ex vattenkokare, dator mm. Är det en dålig idé rent el-tekniskt eller går det att lösa på ett säkert sätt med automatproppar och jordfelsbrytare mm? Det kanske måste göras av utbildad elektriker?
2012-09-09 16:31
Zackarias (webm.)
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Här kanske är något för dig:
http://www.defa.com/sv/html/marine/power_systems/products/shore_power_kits/shore_power_kits/
Tack Tommy, men jag hade hoppats på att komma lite billigare undan än 5000kr...
2012-09-09 20:13
Zackarias Holtelius (webm.)
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Men du slipper ha en behörig elektriker ;)
Du behöver ingen behörig elektriker men du måste såklart veta vad du gör.
http://www.sxk.se/content/teknik-s%C3%A4ker-landstr%C3%B6m
2012-09-10 10:55
Mårten Levin
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Jag har landström i båten på min midi 24.
Väldigt smidigt men dator, tv, laddare och andra 230v applikationer.
till sjös matas hela systemet exklusive batteriladdaren och ev. varmvattenberedare av en inverter.
I mitt system är det laddaren som är hjärtat i systemet för den har inbyggda automat säkringar till förbrukare och jordfelsbrytare.
Det finns nu mer laddare/inverters som sköter omkopplingen automatiskt.
Du behöver inte vara behörig elinstallatör om du har 230v stickpropp till landströmmen för det klassas inte som en fast installation då.
Fast du måste ha “tillräcklig kunskap”!?!
Lycka till!
Tänk på att landström medför risk för elektrolys/korrosion på propelleraxlar alt. drev om strömmen av ngn anledning går fel väg. Både dyrt och riskabelt. Lösningen heter isolertransformator som dessvärre är både dyr och tung.
Nej Jan
Inte om Du följer instruktionen i länken i Mårten Levins inlägg ovan.
Visst om allt är installerat rätt och ingenting blir fel, så OK, men om ngt går fel, om du läser artiklar i ämnet kommer du att finna att det går "fel" ibland, med konsekvenser. Det handlar om att bestämma sig för vad man själv bedömer som rimlig risk och väger mot kostnad. Var och en får således själv avgöra risknivå.
Allt i livet kan gå fel.
Jo visst kan man få jord fel i båten men nu var det väl kanske inte så att Zackarias uttryckligen sa att sladden ska sitta i hela tiden. Är man orolig så ha landströmmen kopplad så lite som möjligt.
Dessutom så har nästan alla uttag i närheten av vatten nuförtiden jordfelsbrytare vilket eliminerar skaderisken betydligt om du inte har en mycket liten krypström under LÅÅÅNG tid.
Även om du har ett kraftigt jordfel så ramlar inte drevet av ifall du sätter i sladden. Det tar tid. Jag hade ganska kraftigt jordfel i min förra båt (kunde ej ta ström via jordfelsbrytare) och då märkte jag på zinken försvann på drev och sköld mycket snabbare. Jag hade en felaktig laddare (minus satt ihop med jord). Och jag hade landstömmen kopplad länge för jag hade kylen igång hela sommaren.
Nu har jag landströmmen kollad hela högsommaren för att hålla kyl och frys kall utan problem.
Zackarias, Se bara till att du vet vad du gör när du gör landströms installationen så skall det nog gå bra. Det är skönt att slippa skarvsladdar och fördelardosor i hela båten.
Hälsningar
Sebastian
Det fins mycket att tänka på och ta hänsyn till vid elinstalation i båtar , fuktig aggresiv miljö alting rör sig , sliter och gnider, Ett landströmagregat av hög kvalite , samt instalerat av yrkesman är utan tvekan rekomenderat , samt man drar ur landströmmen efter vistelse i båten . Dock finns ju han Mörfeu vars lag ej ens f...n rår på .
Det finns flera gör det själv paket på marknaden. Kolla och se vad du tror på bäst själv.
2012-09-20 09:25
Nils Cederberg
Medlem
Saknar båt i Coronetregistret
Den här diskussionen är mer än 5 år gammal. Vänligen starta en ny diskussion om du vill fråga något.